Companii

Coca-Cola inchide fabrica din Oradea cu 100 de angajati si se afla la a doua restructurare

Coca-Cola inchide fabrica din Oradea cu 100 de angajati si se afla la a doua restructurare

In prezent, in unitatea din Oradea sunt imbuteliate bauturi racoritoare carbonatate

15.09.2008, 22:20 516

Aceasta este a doua unitate de productie la care compania a renuntat in ultimul an, dupa ce la finele lui 2007 au fost disponibilizati cei aproximativ 110 angajati ai fabricii din Capitala, care au refuzat transferul in locatia Coca-Cola din Ploiesti.

"Procesul va dura doua luni, la incheierea acestuia angajatii implicati urmand a primi un pachet compensatoriu de 7 pana la 10 salarii, in conformitate cu prevederile din cadrul contractului colectiv de munca in vigoare. De asemenea, celor 102 persoane implicate in acest proces (inchiderea fabricii din Oradea - n. r.) li se vor oferi pozitii disponibile in cadrul companiei, conform pregatirii lor profesionale", au declarat reprezentantii Coca-Cola HBC Romania.

In prezent, in unitatea din Oradea sunt imbuteliate bauturi racoritoare carbonatate. Dupa incetarea productiei, liniile vor fi transferate pe alte piete pe care compania activeaza, iar depozitul din aceasta locatie va fi transformat in centru zonal de distributie.

Producatorul a renuntat anul trecut si la unitatea din Bucuresti, transferand liniile de imbuteliere din Capitala in locatia din Ploiesti, insa aproximativ 110 din cei 125 de angajati ai fabricii au refuzat relocarea, fiind disponibilizati.

Coca-Cola ramane astfel cu unitati de productie in orasele Iasi, Timisoara, Ploiesti si Vatra Dornei, unde compania a anuntat ca vrea sa-si consolideze activitatile de imbuteliere.

In acest an a fost reorganizat si sistemul de distributie al Coca-Cola la nivel local, proces in urma carora aproximativ 500 de angajati ai producatorului au fost transferati la companiile catre care a externalizat distributia.

La jumatatea acestui an, compania greceasca Coca-Cola Hellenic preciza intr-un raport catre actionarii sai ca Romania se numara printre pietele cu un mediu economic mai putin favorabil cresterii consumului in acest an, situatie generata de majorarea preturilor la alimente si combustibil.

Coca-Cola HBC Romania, filiala locala a companiei elene Coca-Cola Hellenic, a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 515,8 mil. euro, in crestere cu aproape 41% fata de valoarea din 2006, potrivit datelor de la Ministerul de Finante. Avansul in volum al vanzarilor a fost de 23%, fiind cel mai mare ritm anual de crestere raportat de companie in ultimii sapte ani. In acelasi timp, profitul net al Coca-Cola HBC Romania a crescut cu 18,5%, ajungand la 61,5 mil. euro in 2007, potrivit datelor de la Ministerul de Finante. Pe piata romaneasca, Coca-Cola Hellenic avea anul trecut aproximativ 3.000 de angajati.

Piata locala a bauturilor non-alcoolice, estimata la peste un miliard de euro, este dominata in prezent de Coca-Cola si Pepsi, cele doua companii detinand impreuna mai mult de trei sferturi din segmentul cel mai dezvoltat al pietei - bauturille carbonatate.

Daca pe segmentul carbonatatelor, cel mai mare competitor al Coca-Cola este Pepsi, pe segmentul apelor minerale cea mai mare provocare pentru companie sunt producatorii romani, printre care Romaqua, Rio Bucovina sau Perla Harghitei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO