Companii

Conferinţa ZF/CEC Bank Investiţi în România - Arad. Companiile vor să investească în continuare, există potenţial mare în special pe zona industriilor prelucrătoare, dar au nevoie de sprijin pentru a se dezvolta. Lipsa capitalului de lucru este semnalată ca fiind una dintre cele mai mari probleme ale României

Autor: Mircea Nica

11.10.2023, 00:07 264

Economia văzută de antreprenori pare că decelerează, iar creşterea mică pe care ar urma să o înregistreze la finalul anului este pusă pe seama unei inerţii România este văzută ca fiind slab industrializată şi cu o lipsă de servicii cu valoare adăugată comparativ cu vestul Europei PNRR şi fondurile europene ar trebui să reprezinte în continuare o preocupare destul de mare.

Companiile vor să investească în continuare, există o discrepanţă mare între capacitatea capita­lului autohton de a aduce finanţare şi marja care nu este suficient de mare pentru a ajuta în contextul costurilor mărite de funcţionare, forţa de muncă încă dă bătăi de cap, economia se vede că îşi încetineşte avansul, ba chiar pare că ajunge pe plus doar din inerţie şi lipsa de industrii mari de prelucrare nu avantajează potenţialul pe care România îl are, în special din zona terenului agricol, de aceea businessurile antreprenorilor au nevoie de sprijin pentru a se dezvolta, sunt doar câteva din concluziile antreprenorilor care au fost prezenţi la conferinţa ZF Investiţi în România, realizată în parteneriat cu CEC Bank şi organizată la Arad.

Călin Muscă, proprietarul Porkprod, a explicat în cadrul conferinţei că sunt anumite reguli sau norme ale BNR care opresc într-un fel băncile de la a finanţa acolo unde consideră că sunt justificate acele riscuri pe care şi le asumă.

„Ceea ce văd este o mare discrepanţă între capacitatea capitalului autohton de a aduce finanţare şi marja, care nu este suficient de mare pentru a ne putea permite costurile mărite funcţionare. Văd un acces mult mai dificil pentru capitalul autohton pentru a găsi finanţare pentru capital de lucru. Aici riscăm să ne gripăm ca economie pentru că ceea ce are în spate capitalul străin este accesul la oricâtă finanţare are nevoie“, a explicat Călin Muscă.

Din punctul de vedere al lui Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Călători Arad, economia nu pare că merge pe o traiectorie prea bună, iar multe companii se confruntă deja cu scăderi de business sau chiar dispar de pe piaţă.

„După opinia mea, economia nu zbârnâie, se târâie. Eu am produs mai mult anul acesta faţă de anul trecut, dar ştiu 20 de întreprinderi care au scăzut substanţial sau jumătate din ele care au dispărut. Lucrurile nu merg bine şi nu avem o strategie“, susţine Valer Blidar.

În ceea ce priveşte Aradul, Sandu Ion, proprietarul P.A.B. România, consideră că există un potenţial foarte mare dar industria se află într-un regres destul de mare faţă de perioada interbelică şi perioada comunistă.

„Eu consider că Aradul are un potenţial foarte mare, cred că nu suntem destul de uniţi, nu avem o politică care să arate drumul spre care ne putem dezvolta. Cred că agricultura este dezvoltată, însă industria este într-un regres foarte mare faţă de perioada interbelică şi perioada comunistă. Cred că astăzi mai este mult loc pentru dezvoltarea industriei. În plan logistic aud că sunt proiecte, dar eu nu le-am văzut“, a spus Sandu Ion.

Pe de altă parte, România este o ţară agricolă care are o resursă extrem de importantă, respectiv terenul agricol, după cum a explicat Sergiu Gorban, CEO al Transylvania Invest, ceea ce înseamnă că ar trebui să existe multe avantaje. Cu toate acestea, lipsesc industrii mari de prelucrare, precum fabricarea biocarburantului sau fabricarea bioethanolului.

„Suntem o ţară agricolă, avem o resursă extrem de importantă, aici mă refer la terenul agricol şi de aici încolo avem multe avantaje pe care le putem culege din această resursă. Argicultura în România poate genera alte industrii sau industria alimentară care lipseşte. Avem în România o lipsă de industrii mari, de exemplu fabricarea biocarburantului. Nu avem fabrici de bioetanol, care înghite peste un milion de tone de porumb. Suntem cel mai mare cultivator de porumb din Uniunea Europeană. Este clar că odată ce partea legată de procesare nu este una dezvoltată, nu reuşim să aducem plusvaloare“, susţine Sergiu Gorban.

Din punctul de vedere al băncilor, Bogdan Neacşu, Director General, CEC Bank, a explicat în cadrul Conferinţei ZF Investiţi în România, susţinută la Arad, că deşi băncile în mare parte acţionează strategic similar una cu cealaltă, sunt anumite perioade în care îşi revizuiesc strategia privind apetitul de investiţii, dar acest lucru este doar o chesite temporară sau de conjunctură. „Nu mă aştept să vedem ca băncile mari să investească mai puţin şi să nu crediteze economia reală. Probabil este doar o chestie de moment până când îşi vor reajusta această poziţie. Lichidităţile sunt aici, capitalul este aici şi nu sunt dezinvestiţii din zona sistemului financiar românesc. Vorbim de o consolidare“, a explicat Bogdan Neacşu.

El a mai adăugat că în perioada următoare trebuie să se pună foarte mare accent pe PNRR pentru că reprezintă o investiţie directă în economia româ­nească. „Sunt proiectele din zona de mare infra­struc­tură, unele au început, altele sunt în faza de proiectare şi selecţie pentru a trage acele fonduri. Sunt fonduri care au fost alocate României şi care stau. Chiar dacă pentru multe dintre ele statul va fi beneficiar, antrenează pe verticală foarte mulţi jucători din economia reală“, a mai adăugat şeful CEC Bank.

 

Bogdan Neacşu, director general, CEC Bank

În judeţul Arad avem aproximativ 20 de agenţii prin care noi, CEC Bank, reprezentăm relaţia cu clienţii noştri. Este o zonă cu un potenţial foarte mare. Noi vedem zona vestului că se dezvoltă foarte puternic. Sunt proiecte importante care se întâmplă în Arad.

Sunt probleme care ar trebui să ne preocupe. Cea mai pregnantă problemă probabil că este cea a forţei de muncă. Anul trecut a fost problema energiei. Această problemă şi-a găsit o soluţie, dar problema forţei de muncă persistă.

 

Sandu Ion, proprietar, P.A.B. România

Cred că agricultura este dezvoltată, însă industria este într-un regres foarte mare faţă de perioada interbelică şi perioada comunistă.

Dezvoltarea agriculturii presupune şi o logistică pe măsură. Oraşul şi judeţul au un potenţial foarte mare, dar din păcate este o descreştere demografică, avem o lipsă de personal.

 

Călin Muscă, proprietar Porkprod

Ceea ce văd este o mare discrepanţă între capacitatea capitalului autohton de a aduce finanţare şi marja, care nu este suficient de mare pentru a ne putea permite costurile mărite funcţionare.

În agribusiness, vegetalul este o producţie primară, o afacere de volum cu marjă de profit extrem de mică.

 

Sergiu Gorban, CEO, Transylvania Invest

Aradul este un oraş atractiv pentru oricare investitor. În primul rând este aşezat la graniţa cu Ungaria, într-un culoar de autostradă.

Piaţa agricolă europeană este una comună şi subvenţiile sunt date diferit. Este o abordare greşită pentru că în felul acesta reuşeşti să defavorizezi o ţară, iar România este clar defavorizată.

 

Cristina Totu, director direcţia IMM, CEC Bank

La S1/2023 CEC Bank a acordat 27.000 de credite în valoare de peste 5 mld. lei, din care 4 mld. lei au reprezentat credite pentru companii.

Pe zona clienţilor IMM, la 30 septembrie am crescut numărul clienţilor finanţaţi cu 11%, la peste 7.300 clienţi, iar soldul creditelor IMM în cadrul CEC Bank este în jur de 6,7 mld. lei, în creştere cu 12% faţă de anul trecut.

 

Adina Călin, director produse, CEC Bank

Comparativ cu ţările din UE, alte state sunt într-o stagnare a propriilor economii, alţii chiar sunt în recesiune, iar faptul că noi avem prognozată o creştere, de 1,7-1,8% pentru anul acesta, cred că ar trebui să fie totuşi încurajator pentru întreg mediul economic.

Cred că focusul nostru şi direcţia principală pentru noi ca ţară ar trebui să fie pe aceste fonduri europene, pe PNRR şi pe fondurile 2021-2027.

 

Valer Blidar, proprietar, Astra Vagoane Călători Arad

Cei care ne conduc nu se consultă cu nimeni. Noi suntem cei care ştim ce trebuie făcut, noi suntem senzorii cu care ar trebui să se consulte.

După opinia mea, economia nu zbârnâie, se târâie. Eu am produs mai mult anul acesta faţă de anul trecut, dar ştiu 20 de întreprinderi care au scăzut substanţial sau jumătate din ele care au dispărut. Lucrurile nu merg bine şi nu avem o strategie. Mie mi se pare că în cel mai fericit caz batem pasul pe loc. Fără capital nu poţi face afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO