Companii

Conferinţă ZF „Cei mai mari jucători din economie“. Capitalul românesc trebuie să iasă la export pentru a depăşi pragul de un miliard de euro

Conferinţă ZF „Cei mai mari jucători din...

Autor: Bogdan Alecu

08.06.2016, 00:08 593

Executivi ai Dacia, Con­ti­nental, Altex, Terapia Cluj, CrisTim, preşe­din­te­le Consiliului Con­cu­renţei şi repre­zentanţi ai BCR au afirmat ieri la conferinţa Cei mai mari jucători din economie că România poate avea companii antre­prenoriale cu afaceri de peste 1 miliard de euro, cu condiţia să iasă la export.

Căliţi în meciurile cu multina­ţio­nalele, obligaţi să restructureze în pe­rioada de criză de după 2008, con­fruntaţi cu o serie de condiţii de finanţare care le-au frânat dezvoltarea, antreprenorii români au acum cap-compas să-şi ducă afacerile la peste un miliard de euro.

„Trebuie să folosim expertiza locală pentru expansiune la nivel regional. Odată ancorată poziţia pe piaţa domestică, trebuie abordată ex­pan­siunea regională. Şi noi vrem să tre­cem de un miliard de euro în următorii cinci ani. România se află pe un con de creştere economică, iar gestionarea corectă a resurselor va susţine expansiunea“, a spus Dan Ostahie, CEO şi proprietar al Altex, în cadrul evenimentului Cei mai mari jucători din economie 2016. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Consiliul Concurenţei, Telekom, Microsoft, Garanti Bank şi Aqua Carpatica. Dan Ostahie estimează că în acest an Altex va ajunge la afaceri de jumătate de miliard de euro.

În total, proprietarul retailerului de electronice şi electrocasnice spune că până în 2020 vor fi cel puţin zece companii româneşti care vor trece pragul de un miliard.

Singura companie românească aproa­pe de acest prag este retailerul de bri­colaj Dedeman, controlat de antre­pre­norii locali Dragoş şi Adrian Pavăl, care a rulat anul trecut afaceri de 980 mil. euro şi care  şi-a bugetat pentru acest an afaceri de 1,01 miliarde de euro. În topul celor mai mari companii con­duse de antreprenori români Dedeman ocupă prima poziţie, urmat de Tinmar-Ind, condusă de Augustin Oancea, şi RDS-RCS.

„Potenţialul firmelor cu capital românesc este mare, dar trebuie să iasă la export pentru a ajunge la un miliard de euro. Au nevoie de prudenţă pe pieţele externe deoarece concurenţa este dură“, a spus Liviu Bocşaru, CFO Grup Renault România, care include Automobile Dacia, companie care a realizat anul trecut afaceri de 4,3 mi­liarde de euro.

De partea cealaltă, Christian von Albrichsfeld, cel care conduce activitatea Grupului Continental în România, care anul trecut a rulat 2,3 miliarde de euro, fiind cel mai mare producător de componente de pe piaţa locală, spune că majorarea cifrei de afaceri nu trebuie să fie un ţel în sine, ci creşterea trebuie să vină pe măsură ce companiile investesc în calitate şi sustenabilitate, astfel încât clienţii mulţumiţi să ducă businessul companiei peste acest nivel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO