Companii

Conferinţa ZF/ROREG – Bucureşti. Sorin Maxim, ROREG şi ADR Vest: Am văzut un studiu făcut de Societatea Academică Română care spunea că am pierdut 1,2 milioane de tineri în ultimii zece ani, iar 55.000 de tineri pleacă anual din România. Cred că valoarea adăugată se scurge, iar dificultatea de a absorbi aceşti bani cu plusvaloare este din ce în ce mai mare

Sorin Maxim, preşedinte al ROREG şi ADR Vest: În toate componentele discutăm despre calitatea oamenilor care pot fi implicaţi în aceste proiecte, este nevoie de un pachet de politici publice care să susţină acest lucru.

Sorin Maxim, preşedinte al ROREG şi ADR Vest: În toate componentele discutăm despre calitatea oamenilor care pot fi implicaţi în aceste proiecte, este nevoie de un pachet de politici publice care să susţină acest lucru.

Autor: Ramona Cornea

22.06.2023, 00:06 297

Resursa umană este foarte importantă în atragerea şi absorbirea fondurilor europene.

„Resursa umană este o componentă importantă în atragerea fondurilor europene şi în implementarea proiectelor cu fonduri europene“, este de părere Sorin Maxim, preşedintele Asociaţiei Agenţiilor de Dezvoltare Regională (ROREG) şi al ADR Vest.

„Este foarte important să menţionăm resursa umană. În toate componentele discutăm despre calitatea oamenilor care pot fi implicaţi în aceste proiecte, aici este nevoie de un pachet de politici publice care să susţină acest lucru. Am văzut un studiu făcut de Societatea Academică Română care spunea că am pierdut 1,2 milioane de tineri în ultimii 10 ani, iar 55.000 de tineri pleacă anual din România. Cred că valoarea adăugată se scurge, iar dificultatea de a absorbi aceşti bani cu plusvaloare este din ce în ce mai mare. Aici este problema pe care o avem şi nu o tratăm suficient de bine. Importăm destul de multă forţă de muncă, dar pentru zona de jos a muncii“, a spus Sorin Maxim în cadrul conferinţei ZF/ROREG – Bucureşti: de la idee la business inteligent cu finanţări europene.

Banii europeni trebuie investiţi, ci nu cheltuiţi, spune el, adăugând că trebuie să fie implementate şi o serie de politici publice pentru a susţine dezvoltarea din fonduri europene.

„Cred că rolul nostru este să investim aceste fonduri europene, ci nu să le cheltuim. Cred că este important să facem această diferenţă de nuanţă. A investi nişte bani are în spate un pachet de politici publice care ar trebui să vină din urmă cu nişte pârghii care să susţină dezvoltarea“, susţine şeful ROREG.

În prezent, o treime dintre fondurile pe care România le are alocate s-au pierdut, afirmă Maxim.

„Dacă luăm în calcul inflaţia, vom vedea că este o medie de 10,7%, la un curs euro care nu s-a mişcat din 2020, practic la o valoare reală netă aceşti bani şi-au pierdut o treime din valoarea lor de a investi. Suntem şi cu o treime din timp risipită.“

Politica de coeziune, la nivelul celor opt regiuni de dezvoltare, vine cu sume consistente pe zona de investiţii în IMM-uri. Pe lângă acestea, vor mai fi acele resurse şi mai consistente în cele şase judeţe care ţin de componenta de Fond de Tranziţie Justă, afirmă preşedintele ROREG.

„În următoarele şase luni, discutăm de o sumă de 3,25 mld. euro care va fi lansată. Circa 1,5 mld. euro vor fi în zona de cercetare - dezvoltare şi inovare, 1,28 mld. euro vor merge în zona de IMM-uri, iar 1,15 mld. euro în zona de digitalizare, inclusiv în zona publică, deci practic discutăm de aproape 3,25 mld. euro care vor fi lansate în perioada următoare“, a detaliat el.

În ceea ce priveşte perioada de implementare a proiectelor care se vor implementa din aceşti bani, Sorin Maxim spune că cel mai devreme implementarea lor ar putea începe în anul 2024.

„Dacă este să ne luăm după sistemul informatic care va gestiona toate componentele din politica de coeziune, acesta are trei termene: sistemul deja acceptă încărcarea apelurilor, pe care sper că vom reuşi să le încărcăm până la finalul lunii. Ca modul de evaluare este asumată luna august, contractarea este asumată pentru luna octombrie, iar primele plăţi vor fi în luna decembrie. Cred că discutăm despre o implementare care va începe cel mai devreme în anul 2024. Este un calendar optimist“, a adăugat el.

Toate regiunile au ca prioritate zero finanţarea IMM-urilor. Maxim mai spune că această regionalizare a programelor de fonduri europene a oferit o şansă mare şi regiunii Bucureşti – Ilfov de a-şi întregi suma pe care o are alocată.

„Închidem ciclul financiar 2014 – 2020, iar premisele noului ciclu financiar sunt altele: programele s-au descentralizat în mod consistent la nivelul regiunilor, cel puţin cele din politica de coeziune. Din păcate, a apărut o ordonanţă care a mai centralizat din acest demers, cu care va trebui să ne obişnuim. Cred că s-a făcut o eroare acolo, când s-a revenit la un sistem centralizat şi vom vedea rezultatele mai târziu“, a concluzionat el.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO