Companii

Consiliul Investitorilor Străini (FIC): Trebuie luate în calcul mai multe soluţii pentru asigurarea bugetului de stat, în paralel cu analizarea impactului acestora asupra economiei, pentru a limita împovărarea excesivă a contribuabililor

Consiliul Investitorilor Străini (FIC): Trebuie luate...

Autor: Cristina Bellu

31.07.2023, 13:58 87

Reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini (FIC), organizaţie care îi aduce împreună pe cei mai importanţi investitori cu capital străin din România, susţin o abordare strategică, pe termen mediu şi lung, a domeniilor cheie, cum este şi cazul regimului fiscal, care, potrivit acestora, ar trebui analizat din perspectiva rezultatelor înregistrate la nivelul colectării şi contribuţiei la bugetul de stat, dar şi a dezvoltării economice.

“În timp ce considerăm că trebuie avute în vedere şi supuse discuţiei mai multe soluţii pentru asigurarea bugetului de stat, în aceeaşi măsură considerăm necesară analizarea impactului acestora asupra economiei pentru a limita împovărarea excesivă a contribuabililor şi totodată, asigurarea că sumele bugetare destinate investiţiilor şi achiziţiei de bunuri, servicii şi lucrări, vor fi cât mai puţin afectate, pentru a asigura continuitatea creşterii economice”, au transmis luni oficialii FIC.

Potrivit FIC, în ciuda provocărilor economice actuale, un aspect pozitiv înregistrat anul trecut îl reprezintă investiţiile străine. Astfel, conform datelor Băncii Mondiale, intrările de investiţii străine directe (ISD) în 2022 au reprezentat 3,9% din PIB.

“Orice ajustare legislativă trebuie să aibă în vedere păstrarea acestui trend pozitiv care reprezintă o resursă importantă pentru economie şi consolidarea bugetului de stat”.

În acelaşi timp, reprezentanţii FIC consideră necesară o abordare holistică a cadrului fiscal, a politicilor fiscal-bugetare, a administrării fiscale, a politicilor de salarizare, care să conducă la identificarea unor măsuri durabile pentru buget şi economie, la asigurarea echităţii fiscale, la îmbunătăţirea colectării, la ajustarea dezechlibrelor şi reducerea zonelor gri.

“Este vital ca autorităţile, împreună cu mediul de afaceri, să analizeze întreg cadrul fiscal respectând o perspectivă pe termen lung care să sprijine consolidarea finanţelor publice atât în beneficiul statului, cât şi al mediului privat. Orice măsuri fiscale trebuie să fie fundamentate pe analize de impact şi bazate pe diferite scenarii, astfel încât să fie evitată repetarea greşelilor din trecut”, concluzionează reprezentanţii FIC.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO