Companii

Constructorii revin la cei 100.000 de oameni plecaţi din industrie

Constructorii revin la cei 100.000 de oameni plecaţi din industrie

Autor: Adelina Mihai

20.07.2011, 00:03 885

Consultanţii apreciază că şi în cel de-al treilea trimestru alacestui an va avea loc o creştere moderată a numărului de anga­jaţiîn sectorul construcţiilor, după ce companiile au raportat opreviziune netă de angajare (diferenţa dintre procentul deangajatori care fac angajări în următoarea perioadă şi procentulcelor care îşi vor reduce efectivul de salariaţi) de plus 27%.

Astfel, intenţiile de angajare ale constructorilor sunt celemai optimiste din 2008 până în prezent. Creşteri considerabile aleacestui indicator, de 21%, respectiv 30%, sunt raportate atâtcomparativ cu trimestrul anterior, cât şi faţă de aceeaşi perioadăa anului trecut.

"Începutul de an a fost modest din perspectiva dinamiciisectorului construcţiilor, cifra de afaceri s-a comprimat cu 4-5%faţă de anul anterior, iar în cei doi ani de criză declinul cumulatal afacerilor din construcţii a fost de 37%. Însă este probabil caîn următoarea perioadă să existe o dinamică pozitivă a angajărilordin construcţii", este de părere Laurenţiu Plosceanu, preşedinteleAsociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO). El seaşteaptă ca în acest an volumul afacerilor constructorilor şinumărul de angajaţi din domeniu să nu depăşească totuşi valoareamedie înregistrată pe parcursul anului trecut.

Studiul Manpower, realizat pe un eşantion de 765 de angajatoriromâni din toată ţara, include date statistice privind previziunilede angajare din zece sectoare de activitate.

Angajatorii din toate sectoarele analizate prognozează ocreştere a activităţii de angajare pe parcursul trimestrului treial acestui an, în special cei din industria extractivă (cu opreviziune netă de angajare de plus 34%). De asemenea, perspectiveputernice de angajare sunt anticipate şi în sectorul industrieiprelucrătoare, cu o previziune de angajare de plus 27%. Prognozapentru sectorul hoteluri şi restaurante se situează la nivelul deplus 25%, iar angajatorii din retail raportează o previziune deplus 22%. Deşi previziunile de angajare sunt cele mai optimiste dinultimii trei ani, majoritatea angajatorilor români (63%) spun că nuanticipează vreo schimbare în structura lor de salariaţi, adică nuvor face concedieri, dar nici angajări masive.

"Cu siguranţă există în continuare companii care facdisponibilizări din cauza neîncasării creanţelor, însă vor fi altefirme care vor face noi angajări pe fondul lucrărilor câştigate înacest an. Estimăm că cifra de afaceri din sector va fi la fineleacestui an de 9,7 - 9,8 miliarde de euro, iar media numărului deangajaţi va fi de 320.000 - 330.000 pe timpul anului, iar la fineleanului vom încheia cu un efectiv de 285.000 - 290.000 de angajaţi",adaugă preşedintele ARACO.


Unu din trei

Numărul de angajaţi din sectorul construcţiilor a scăzut la289.100 de persoane la nivelul lunii februarie din acest an(aceasta fiind luna cu cele mai recente date disponibile), cu peste134.000 de angajaţi mai puţini decât în mai 2008, când s-aînregistrat cel mai ridicat nivel al personalului din acest sector,potrivit datelor publicate de Institutul Naţional deStatistică.

"Faţă de anul trecut, simţim o cerere mai mare cu 15 -18% anumărului de joburi disponibile în sectorul construcţiilor, dar înaceastă perioadă este normal să se facă mai multe angajări, pentrucă începe sezonul pentru lucrări. Companiile cer de la poziţiispecializate, pentru proiecte de fezabilitate, până la personalcalificat sau necalificat", spune Minola Jac, PR & MarketingManager în cadrul firmei de recrutare Gi Group.

Companiile au scos la concurs câteva sute şi chiar mii de joburiîn domeniu pe site-urile de recrutare, iar cei care vor să seangajeze în construcţii au o plajă largă de oportunităţi, de lapoziţii de reprezentanţi de vânzări până la funcţii de inginer, şefde atelier sau business unit manager.

Numai pe site-ul de recrutare E-jobs oferta de locuri de muncăîn sectorul construcţiilor este de peste 1.200 de joburi, în timpce pe site-ul Bestjobs oferta de joburi în construcţii este de 900de locuri de muncă. Arabesque, Symmetrica, Yazaki, Lider CMC sauLa­far­ge sunt doar câţiva din angajatorii care au scoase joburi laconcurs.

Pentru candidaţii care vor poziţii de management în domeniulconstrucţiilor se găsesc joburi disponibile pe site-urilehead-hunterilor sau pe reţeaua de socializare de business LinkedIn.Spre exemplu, firma de construcţii Quarry Cats îşi caută managerpentru fabrica din Tulcea, potrivit unui anunţ postat peLinkedIn.


Salarii sub medie

Universităţile scot anual 1.800 de absolvenţi de facultăţi cuspecializare în domeniul construcţiilor, iar anii de criză i-aufăcut pe tinerii care visau să fie ingineri în construcţii săaccepte să facă pentru o perioadă şi muncă voluntară într-o firmăde construcţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO