Companii

Cora deschide un hipermarket in Pitesti

01.09.2008, 21:29 1067

Reteaua de hipermarketuri Cora, cu vanzari anuale de 400 mil. euro, pregateste o deschidere in orasul Pitesti, pe locul fostei fabrici de cauciucuri Rolast. Investitia Cora in aceasta locatie ar putea fi estimata la 20-25 mil. euro. Compania Rolast a cerut in urma cu cateva saptamani o autorizatie pentru constructia unui hipermarket Cora, dupa ce a demolat fosta fabrica situata in nordul orasului, potrivit reprezentantilor Primariei din Pitesti. Pana in prezent, retelele de hipermarketuri s-au extins in sudul orasului Pitesti, unde Auchan si Carrefour fac concurenta retailerului local Pic.
La randul sau, reteaua Kaufland, care detine si ea un hipermarket in Pitesti, va deschide a doua unitate in nordul orasului, proiectul din noua locatie fiind deja demarat.
Cora, care opereaza trei magazine pe piata locala, are in plan alte doua inaugurari, in Capitala si in Constanta. In Bucuresti, retailerul va deschide in 2009 un hipermarket in mall-ul Sun Plaza din cartierul Berceni. Centrul, cu o suprafata inchiriabila de aproape 80.000 mp, va cuprinde si o unitate a retailerului de bricolaj BauMax si un magazin de mobila Mobexpert. Sun Plaza apartine portofoliului companiei Sparkassen Immobilien, divizia de investitii imobiliare a Erste Bank. O alta locatie Cora, programata insa pentru anul 2011, este mall-ul Park Lake Plaza, dezvoltat de compania irlandeza Caelum Development si portughezii de la Sonae Sierra. In Constanta, Cora va construi un hipermarket pe un teren de 5 hectare aflat in proprietatea companiei.
Un alt proiect pe care reteaua franceza il deruleaza la nivel local este extinderea galeriei comerciale din jurul magazinului situat in zona Lujerului din Capitala. Spatiul nou creat, de circa 3.300 de metri patrati, va fi inchiriat de retailer mai multor magazine. Reteaua Cora, operata de compania Romania Hypermarche, a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 406 mil. euro, in crestere cu circa 35% fata de valoarea din 2006, potrivit datelor de la Ministerul de Finante. Ultima inaugurare a retailerului a avut loc in luna octombrie a anului 2006, la Cluj-Napoca, si a marcat intrarea retelei pe piata din provincie. In ultimul an, Cora a fost devansata, ca numar de unitati, de catre retelele de hipermarketuri Auchan si Pic, insa dupa valoarea vanzarilor, compania se situeaza pe locul al patrulea pe segmentul de profil, la mica distanta de compania germana Real Hypermarket.
Cei mai mari trei jucatori pe piata hipermarketurilor din Romania sunt in prezent Carrefour, Kaufland si Real, companii care au dat tonul extinderii agresive din sectorul retailului modern. Cora se numara printre retele internationale de comert modern intrate primele pe piata romaneasca, alaturi de Metro Cash & Carry, Selgros, Carrefour sau Billa. Romania Hypermarche, compania care opereaza magazinele Cora, apartine grupului franco-belgian Louis Delhaize.
Pe piata locala, unul dintre actionarii Louis Delhaize controleaza reteaua de magazine discounter Profi, care detine in prezent peste 40 de unitati. Retelele Cora si Profi detin la nivel local o centrala de achizitii, Provera Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO