Companii

Cotatiile de pe piata externa au intors Petromidia pe pierderi in primul trimestru

15.05.2006, 00:00 16

Rompetrol Rafinare Constanta (Petromidia), cea mai importanta companie a grupului Rompetrol listata la Bursa de la Bucuresti, a inregistrat o pierdere de 19 mil. euro in primul trimestru al acestui an comparativ cu un profit de 40,3 mil. $ (peste 33 mil. euro) in perioada similara din 2004, potrivit standardelor internationale de contabilitate.

Compania care opereaza rafinaria Petromidia, una dintre cele mai mari din Romania, a fost expusa direct conditiilor dificile de pe piata internationala, unde cotatiile produselor petroliere nu au mai tinut in acest an pasul cu pretul titeiului. In aprilie, Petromidia a revenit pe plus, cu o valoare de 1,3 mil. $ (1,1 mil. euro), cu 92% sub cea de anul trecut.

Tendinta a fost aceeasi la nivelul grupului Rompetrol, a carui dominanta este downstream (rafinarea si distributia - n.r.), inregistrand in primele patru luni o pierdere de 20 mil. $ (17 mil. euro) la o cifra de afaceri de 1,78 mld. $ (1,48 mld. euro), de 2,5 ori mai mare fata de perioada similara a anului trecut.

Rezultatele grupului le includ si pe cele ale distribuitorului francez de produse petroliere Dyneff, preluat de Rompetrol la sfarsitul anului 2005. Compania estimeaza ca integrarea Dyneff va dura cel putin un an.

Grupul Rompetrol a anuntat anterior ca achizitia Dyneff va duce la dublarea cifrei sale de afaceri in acest an, la circa 5 mld. $ (4,2 mld. euro).

Evolutia in prima parte a anului "a fost cauzata de o reducere semnificativa a marjei de rafinare, ca urmare a cresterii constante a pretului titeiului si unui nivel relativ stabil al preturilor la pompa, la care se adauga un consum diminuat de carburanti pe plan intern, in lunile de iarna", afirma reprezentantii grupului Rompetrol.

"Dobanzile mari duc la o crestere a cheltuielilor financiare in acest an fata de anul trecut, astfel incat platim mai mult pentru finantarile obtinute. Trebuie sa aveti in vedere ca importam tot titeiul pe care il procesam in rafinariile noastre. Grupul Rompetrol nu are in vedere achizitii in acest an, dupa cumpararea firmei franceze de distributie Dyneff fiind necesara o perioada de cel putin un an pentru integrarea acestei importante companii", a declarat Philip Stephenson, vicepresedinte si unul dintre actionarii The Rompetrol Group BV (TRG), compania - mama a grupului de firme Rompetrol.

Petromidia a inregistrat pierderi in primul trimestru pe toate cele trei linii de business - rafinare, retea de distributie si petrochimie.

Veniturile Petromidia in primul trimestru au crescut cu 7% pana la 504 mil. $ (420 mil. euro), iar in luna aprilie a adus incasari de inca 186 mil. $ (155 mil. euro).

"In aprilie EBITDA (profitul operational) a ajuns la 12 milioane de dolari, semn clar ca situatia de pe piata s-a imbunatatit rapid, astfel incat pentru trimestrul al doilea al acestui an suntem increzatori ca rezultatele vor fi mai bune. Estimarile realizate la inceputul anului, care prevad un profit net de 13,2 mil. $ pentru intreg anul 2006, sunt facute cu aplicarea, in continuare, a politicii de evaluare conservative pe care am folosit-o si anul trecut, cand previziunile au fost depasite de peste doua ori", spune Dinu Patriciu, presedintele TRG.

Capitalizarea Petromidia a fost in ultima sedinta de 545 mil. euro la un pret de 0,09 lei pe actiune, rezultatele financiare fiind anuntate dupa inchiderea sedintei.



* Rompetrol Well Services (Petros), divizia de servicii a grupului Rompetrol, a inregistrat in primul trimestru un profit net de 0,66 milioane de euro (2,35 milioane de lei), cu 3% mai mic in euro comparativ cu perioada similara a anului trecut. Cifra de afaceri a companiei s-a majorat cu 5,4%, ridicandu-se la 3,9 milioane de euro (13,9 milioane de lei).



* Atat vanzarile, cat si profitul net se situeaza usor peste nivelurile bugetate pentru primul trimestru. Pentru 2006, Petros si-a bugetat un profit net de aproximativ 1,7 milioane de euro, aproximativ egal cu cel inregistrat anul trecut. Cifra de afaceri a companiei este estimata la circa 13,5 milioane de euro, cu aproape 10% mai redusa decat in 2005.



* Petros si-a prevazut in buget si un plan de investitii de circa 1,84 milioane de euro.



* Actiunile Rompetrol Well Services sunt listate la Bursa, unde au inchis ultima sedinta de tranzactionare la cotatia de 0,254 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei este de 6,76 milioane de euro. (Andrei Chirileasa)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO