Companii

Cum a pierdut un rege al asfaltului 350 mil. € în criză

Cum a pierdut un rege al asfaltului 350 mil. € în criză

Cum a pierdut un rege al asfaltului 350 mil. € în criză

Autor: Mirabela Tiron

26.08.2011, 00:09 7875

Grupul de firme controlat de Nelu Iordache, cu activităţi în construcţii, transport aerian (Blue Air) şi agricultură, a ajuns de la o cifră de afaceri de circa 660 de milioane de euro în 2009 la 310 mil. euro anul trecut, după declinul companiilor Romstrade, Direct Aero Services şi Andany Trading.

Astfel Nelu Iordache a pierdut într-un singur an de criză 350 de milioane de euro.

"Afacerile companiei Romstrade au fost în scădere anul trecut pentru că nu s-au mai făcut investiţii în infrastructură şi compania nu a mai avut contracte cu statul. Toate companiile din construcţii au avut de suferit din cauza lipsei de investiţii în infrastructură. Nu se aştepta nimeni să rămânem în criză şi anul trecut", a declarat Gheorghe Răcaru, directorul de strategie al întregului grup de firme.

Nelu Iordache a intrat în liga mare a "regilor asfaltului" în 2007, în timpul guvernării PNL, când afacerile Romstrade au ajuns aproape de pragul de 200 de milioane de euro, după ce cu un an înainte businessul era de doar 18,5 milioane de euro.

Blue Air a devenit cea mai mare companie din grupul lui Nelu IordacheAvansul puternic al cifrei de afaceri s-a datorat contractelor de reabilitări de drumuri naţionale sau de străzi din oraşe precum Bucureşti, Deva sau Giurgiu.

Prin înjumătăţirea afacerilor la 134,5 milioane de euro, compania Romstrade a pierdut poziţia de lider pe piaţa construcţiilor, ieşind chiar şi din topul celor mai mari trei constructori.

Romstrade a fost depăşită, după nivelul afacerilor, de companii precum Hidroconstrucţia (controlată de management şi asociaţia salariaţilor), Spedition UMB (Dorinel Umbrărescu), Confort Timişoara (Georgică Cornu) sau Tehnologica Radion (Theodor Berna).

Nici companiile Direct Aero Services (taxi aerian) sau Andany Trading (fermă pomicolă) nu au dus-o mai bine anul trecut, în cazul celei de-a doua companii prăbuşirea fiind dramatică.

Astfel că de la afaceri de 463 de milioane de lei (110 milioane de euro), compania a ajuns la afaceri de doar 4 milioane de lei (950.000 de euro) anul trecut, după cum arată datele de la Ministerul de Finanţe.

Singura constantă din grupul lui Iordache a rămas compania Blue Air, care şi-a majorat cu aproape 10% cifra de afaceri, la 692 mil. lei (164 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO