Companii

Cum influenţează cutremurele din Turcia preţurile materialelor de construcţii?

Cum influenţează cutremurele din Turcia preţurile...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

24.02.2023, 07:40 1012

După un carusel al scumpirilor prin care au trecut materialele de construcţii în ultimii doi ani, dezvoltatorii, dar şi cetăţenii de rând care aveau în plan să înceapă o construcţie se vor gândi de mai multe ori înainte de a-şi pune planurile în aplicare în perioada următoare. Consecinţa va fi o cerere mai scăzută de materiale, iar cutremurele din Turcia fac situaţia şi mai dificilă.

Turcia este o ţară cu tradiţie în furnizarea de fier pentru România, astfel că faptul că numeroase clădiri din oraşele turceşti s-au dărâmat în urma cutremurelor de la începutul lunii februarie a ridicat semne de întrebare în ceea ce priveşte calitatea acestui material.

„Deşi instinctul este să credem că fierul din Turcia ar fi prost şi din acest motiv s-ar fi prăbuşit atâtea clădiri la cutremur, precizez că peste 70% din fier-betonul şi profilurile din România vin din Turcia de peste 25 de ani. Deci problema este cum, cât şi ce fier se foloseşte la fiecare lucrare. Dacă s-ar respecta normele din proiecte, cu siguranţă nu s-ar întâmpla asemenea nenorociri“, spune Cosmin Răileanu de la Vindem-ieftin.

Cantităţile limitate de fier care pot fi acum importate din Turcia vor influenţa din nou politica de preţuri a furnizorilor, astfel că sunt aşteptate noi scumpiri la acest material de bază în construcţii. Această situaţie vine după ce preţurile tocmai intraseră pe un trend descrescător.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO