Companii

Cum îşi dezvoltă Ioan Niculae businessul în Zimnicea, oraşul unde doar preotul este „independent“

Cum îşi dezvoltă Ioan Niculae businessul în Zimnicea, oraşul unde doar preotul este „independent“

Autor: Cristina Stoian

03.10.2010, 23:56 867

Aproape 5.000 de zimniceni din cei peste 15.000 de locuitorisunt angajaţi ai grupului creat de omul de afaceri teleormănean.Zimnicea este oraşul unde doar preotul este "independent", fiindsingurul care are propriul business, după cum spune un angajat alInteragro în drumul spre noul centru de vinificaţie al companiei,inaugurat în a doua parte a lunii septembrie.

În rest, toată lumea vorbeşte de "domnul preşedinte care a dat demâncare oraşului". La noul combinat de vinificaţie, inaugurat înprima zi de recoltare a strugurilor lucrează circa 60 de persoane,tehnologia folosită de Niculae tăind de pe lista de angajaţi pepuţin 200 de oameni.
Terenul de 340 de hectare de pe terasele Dunării plantat cu viţă devie cu vârsta cuprinsă între cinci şi un an îţi dă impresia demoşie, cu excepţia clădirii moderne unde se va produce vinul.

"Obişnuiam să vin aici cu calul şi cu câinii mei devânătoare"


Construcţia pare încă neterminată, în următoarea perioadă urmând săfie finalizate lucrările la staţia de epurare şi să fie ridicatăclădirea de birouri. Angajaţii spală asfaltul din faţa centrului devinificaţie, în aşteptarea "preşedintelui" şi fac ultimelepregătiri. Remorca, plină cu primii struguri culeşi din vieaşteaptă tăierea panglicii în faţa buncărului unde vor fidescărcate fructele mustite.
Centrul de vinificaţie a necesitat o investiţie de nouă milioane deeuro, dintre care două milioane de euro reprezintă fondurileeuropene de la Bruxelles. Banii s-au adăugat altor circa 7 milioanede euro alocate plantării viţei de vie, proces început din 2005."Aici a fost vie înainte, este un loc bun mai ales pentru vinurileroşii, chiar dacă există risc de piatră. Obişnuiam să vin aici cucalul şi cu câinii mei de vânătoare şi totul era la pământ. Am vrutsă plantez vie din '99, dar toate studiile ieşeau negative, deaceea am început abia acum cinci ani", spune Niculae, care aînlocuit de această dată calul cu o maşină de teren 4x4.
Între timp a împrejmuit terenul cu gard din sârmă ghimpată, aplantat la dungă viţa de vie, a turnat asfalt pe aproape doikilometri în lungimea viei, a adus malaxoare şi buncăre pentrustruguri, o linie de îmbuteliere cu o capacitate 3.000 de sticle peoră şi a investit în sistem de irigaţii prin picurare. În prezent,fiecare rând de viţă de vie, susţinut de şpaliere metalice, estedotat cu o bandă de picurare setată să furnizeze până la doi litride apă pe oră, în funcţie de vreme.

Combinele de 95.000 de euro ţin locul a 200 deangajaţi
Chiar dacă este perioada recoltei, via nu este plină de culegătoriitradiţionali cu foarfece pe care îi găseşti în orice vieobişnuită.
"Avem combine de recoltat struguri. O singură combină culege 30 detone în opt ore. Practic în 20 de zile terminăm de recoltat. Pentrurecoltare am angajat 35 de oameni, dar dacă nu am fi avutcombinele, ne-ar fi trebuit peste 200 de angajaţi", spune şi EugenRobescu, directorul general al Intervitt, divizia de vinificaţie aInteragro.
Cum funcţionează o astfel de combină, al cărei preţ se ridică la95.000 de euro?
Forma unui "U" întors ajută maşina să prindă pe mijloc viţa de vie."După ce prinde rândul, îl scutură. Combina dispune de o bandăelevatoare pe care cad boabele de struguri, cu ajutorul căreiaaceştia sunt urcaţi într-un buncăr, nu înainte ca unmini-ventilator să elimine resturile de care nu este nevoie, cum arfi frunzele uscate", explică Robescu.

"Tunurile" din viţa de vie
Durează 10 minutepână când strugurii sunt transportaţi la buncărul de la combinat.Din remorcă boabele sunt vărsate într-un malaxor de unde sunttrimise în vinificator unde stau 4-5 zile pentru a prinde culoareşi aromă. Urmează presa, iar apoi fermentarea definitivă caredurează 3-4 săptămâni. Vinul este apoi stocat până în februarie,când Niculae speră să îl ducă nu doar în marile reţele dehipermarketuri şi supermarketuri, ci şi pe piaţa chineză. Dedeparte una dintre cele mai interesante achiziţii, pe care omul deafaceri vrea neapărat să o prezinte, în timpul unei vizite peplantaţie, este sperietoarea de păsări, în variantă "ultramodernă". În loc de pălărie şi paie, din loc în loc, printrerândurile de viţă de vie ies în evidenţă tunuri care funcţioneazăpe curent şi pe gaz şi care la fiecare 5 minute scot un zgomotasemănător celui de armă.

Bacul lui Niculae

Niculae a investit de altfel zeci de milioane de euro în Zimnicea.La doar 7 km de centrul de vinificaţie, pe malul Dunării, ies înevidenţă uşor rafinăria de bioetanol în care miliardarul a investit100 de milioane de euro şi bacul care face legătura cu oraşulbulgar Siştov, bac pe care omul de afaceri l-a finanţat cu pestecinci milioane de euro.
Ca şi centrul de vinificaţie, şi hotelul de patru stele Inter, oconstrucţie modernă, face notă discordantă într-un oraş care dăimpresia că a fost părăsit încă din faza de construcţie. Ba­cul nufuncţionează, chiar dacă a fost lansat în luna iunie, moment încare autorităţile bulgare l-au declarat pe Niculae cetăţean deonoare al oraşului Siştov.
"Bacul nu funcţionează pentru că bulgarii nu au terminatconstrucţia pe partea lor. Nu va fi destinat doar transportului demarfă, ci va transporta persoane, maşini, orice. Domnu' preşedintel-a făcut în ideea că se închide podul pe la Giurgiu pentrurenovare şi dacă începe transportul pe aici, om se face", este depărere un localnic aflat în apropierea barierei din faţabacului.
Chiar dacă prin zonă nu trec decât angajaţii de la rafinărie,vameşul de lângă bacul lui Niculae este nevoit să stea ore întregiîn mirosul înţepător de bioetanol, să păzească bariera spre baculnepus încă în funcţiune, "întrucât este punct vamal şi esteobligatoriu".
Pe lângă industrie şi agricultură Niculae a investit şi înindustria ospitalităţii, deschizând cu ani în urmă un club pe malulDunării, Disco Paradis şi hotelul din centrul oraşului, care are unrestaurant, un bar şi terasă. În ziua vizitei la Zimnicea, doar unadintre mesele de pe terasă era însă ocupată de câţiva tineri dinoraş. La câţiva zeci de metri, o terasă cu scaune de plastic roşu,improvizată la parterul unui bloc ocupat doar la primele douăetaje, face concurenţă afacerilor lui Niculae, reuşind să aduneoameni la trei mese.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO