Companii

Daniel Rascu, DTEK Renewables: Construcţia parcului eolian de la Ruginoasa s-a terminat. Vrem să depăşim pragul de 500 MW, dar filtrarea proiectelor locale este provocatoare

Daniel Rascu, business development manager în cadrul DTEK Renewables International

Daniel Rascu, business development manager în cadrul DTEK Renewables International

Autor: Roxana Petrescu

08.12.2023, 08:30 159

♦ La începutul anului viitor, România va avea primele turbine eoliene noi montate după o pauză de un deceniu, proiectul care sparge gheaţa fiind realizat de DTEK Renewables, companie deţinută de miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov la Ruginoasa (Iaşi) ♦ Iar planurile DTEK sunt de a creşte, identificarea proiectelor care să merite banii fiind însă o provocare în inflaţia de „PPT-uri“ verzi din România.

Proiectul eolian de la Rugi­noa­sa (Iaşi) are o capacitate de 60 MW şi va fi dotat cu 10 turbine Vestas de 6 MW, cele mai mari montate până acum în România. Investiţia va fi gata la începutul anului viitor şi va putea alimenta anual circa 43.000 de case. DTEK Renewables face parte din holdingul SCM, deţinut de omul de afaceri ucrainean Rinat Ahmetov, care are businessuri în minerit, media, real estate, transporturi şi agricultură. Investiţia în acest proiect s-a ridicat la 90 de milioane de euro, 55 de milioa­ne de euro venind de la austriecii de la Kommunalkredit, instituţie finan­ci­a­ră axată pe zona de infrastructură. Ceea ce este intere­sant este că acest credit se bazează pe existenţa unui contract de tip mer­chant power pri­cing, o premieră pentru piaţa din Ro­mânia. O astfel de înţelegere este des­tul de asemă­nătoare cu un con­tract de achiziţie pe termen lung (PPA - power pur­chasing agreement), cu menţiunea că în cazul de faţă preţul energiei este dat de preţul pieţei care poate varia pe durata de viaţă a proiectului în funcţie de condiţiile din momentul respectiv.

„Construcţia s-a terminat, turbi­ne­le sunt instalate, urmează partea de punere în funcţiune. Eu sper ca la începutul anului să fie toate lucrurile puse la punct pentru a obţine licenţa de producător“, a declarat Daniel Rascu, business development mana­ger în cadrul DTEK Renewables In­ternational, la conferinţa ZF Energie 2023. Rascu spune că au fost câteva lucruri care au împins proiectul prin­tre care se numără contribuţia finan­cia­ră proprie a investitorilor şi posibi­li­tatea semnării unui PPA, lucruri care mai departe au făcut proiecul bancabil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO