Companii

Datoriile CFR la energie au ajuns la 2 miliarde lei. FMI nu are soluţii pentru această "anomalie"

Datoriile CFR la energie au ajuns la 2 miliarde lei. FMI nu are soluţii pentru această "anomalie"

Autor: Carol Dan

04.05.2011, 19:27 624

Datoriile CFR către furnizorii de energie au ajuns la douămiliarde lei (486 milioane euro), iar FMI nu are soluţii pentruaceastă "anomalie", a declarat, după o discuţie cu delegaţiaFondului, directorul general al Asociaţiei Companiilor de Utilităţidin Energie, Silvia Vlăsceanu.

"Nici ei nu pot oferi soluţiipentru această anomalie, nu s-a ajuns la o soluţie", a declaratVlăsceanu pentru MEDIAFAX, după întâlnirea care a durat aproapedouă ore.

Potrivit lui Vlăsceanu, datoriileCFR către furnizorii de electricitate, atât privaţi, cât şi destat, au crescut din ianuarie până în mai cu 200 milioane de lei,la două miliarde de lei.

"A fost o discuţie liberă. Şi ceide la FMI sunt dornici să afle opiniile din piaţa de energie, nudoar pe cele oficiale. (...) Până la urmă o decizie va trebuiluată, deoarece aceste datorii tot cresc", a adăugatVlăsceanu.

Asociaţia Companiilor de Utilităţidin Energie a fost înfiinţată în 2006 de mai multe companiienergetice care activează în România cu scopul de a sprijiniconcurenţa loială pe piaţă.

De asemenea, principaliidistribuitori de gaze, GDF SUEZ (grup franco-belgian) şi E.ON(Germania) au de încasat plăţi restante în valoare de 800 milioanede lei.

Vlăsceanu a adăugat că preţulgazelor naturale livrate consumatorilor finali va creşte cusiguranţă, majorare care ar trebui aplicată încă din acest an,având în vedere că 2012 este an electoral.

"Noi am propus o posibilă soluţieprin care consumatorii care vor fi catalogaţi ca vulnerabili săprimească mai multe gaze naturale din producţia internă. GDF SUEZşi E.ON sunt dornice să ştie cum vor fi definiţi în legeconsumatorii vulnerabili şi cum vor putea fi aceştia protejaţi", aafirmat Vlăsceanu.

Potrivit angajamentelor asumate deGuvern în faţa FMI şi a Comisiei Europene, preţurile reglementatela energie şi gaze vor fi eliminate până în 2015. Guvernul vatrebui să prezinte până în septembrie un calendar de eliminare aacestor tarife.

Aproape toţi producătorii deelectricitate sunt obligaţi de ANRE să aloce o parte a producţiepentru consumul populaţiei, la preţuri stabilite de Autoritate. Deasemenea, gazele produse de OMV Petrom şi Romgaz Mediaş au preţuride producţie stabilite de ANRE.

Printre companiile energeticeeuropene prezente pe piaţa românească a gazelor şi electricităţiise numără OMV (Austria), GDF SUEZ, Enel (Italia), E.ON sau CEZ(Cehia).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO