Companii

David, Hidroelectrica: Avem sanse de a deveni cel mai mare pol energetic din estul Europei, dar timpul nu ne asteapta

Autor: Roxana Petrescu

29.09.2010, 16:09 43

Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, cel mai mareproducator de energie local, spune ca Romania are sansa de a devenicel mai mare pol energetic din estul Europei, tinand cont depozitia geografica dar si de resursele pe care le detine.

"Energia si agricultura sunt domeniile care ne vor aducecresterea economica. Europa se bazeaza pe Romania in ceea cepriveste securitatea energertica, dar noi inca stam sa ne gandim cemine trebuie sa inchidem, inca dezbatem asupra modului in caretrebuie rezolvate anumite probleme", a declarat David, facandreferire la multiplele tentative de a restructura CompaniaNationala a Huilei, una dintre cele mai mari gauri negre dinRomania. CNH ar urma sa fie inclusa intr-unul dintre cei doigiganti energetici prin care statul incearca sa reorganizezesistemul national de productie, plan care de altfel intarzie sa seconcretizeze de mai bine de jumatate de an.

"Trebuie totodata sa fim atenti cat si de ce sprijinim anumitedomenii. Oarce costul produselor noastre nu cumva va fi mai maredecat al principalului competitor China prin integrarea tuturoracestor energii regenerabile? I-am intrebat noi pe romani daca vorsa sustina acest lucru ale carui costuri se vor vedea oricum infacturi?", a mai precizat David.

Acesta a mai precizat ca integrarea unui numar mare de proiecteeoliene in sistem induce si anumite probleme , aceasta energiefiind dependenta de intensitatea cu care bate vantul.

"Cand am pierdut in iarna ambele grupuri de la Cernavoda, ampornit fiecare trotineta din Romania pentru a acoperi golul. Esteoare rational sa ai 3.000 de MW in eolian in sistem in acesteconditii? In plus toata piata din regiune este inundata cuenergie", a mai spus David.

Potrivit acestuia sansa Romaniei de a juca un rol semnificativin regiune din punct de vedere energetic exista, dar ca "timpul nuasteapta dupa noi."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO