Companii

De la o hală goală la contracte de 14 mil. € şi clienţi precum Gazprom. Ce mai urmează pentru Fabrica de Echipamente şi Com­ponente Nuclearo-electrice ?

Autor: Roxana Petrescu

24.05.2013, 12:02 2649
„Este pentru prima dată când cineva din exte­rior poate să viziteze fabrica. În anii ’80, când se pro­duceau aici com­po­nente pentru programul nuclear până şi geamurile erau vopsite pentru ca nu cumva să vadă americanii prin satelit ce se făcea aici“, spune Eugen Atanasiu, vice­preşedinte al grupului italian Walter Tosto care anul trecut a cumpărat cu 9 mil. euro Fabrica de Echipamente şi Com­ponente Nuclearo-electrice (FECNE).
 
În cei 25 de ani de viaţă, fabrica făcută special pentru cele două reac­toa­re de la Cernavodă a trecut de la stat prin mâinile a patru proprietari, lichi­da­re judiciară, dar azi are 100 de angajaţi, contracte în derulare de 14 milioane de euro şi clienţi precum Gazprom.
 
Unitatea care la mo­men­tul în care făcea com­ponente pentru centrala Cer­na­vodă avea 1.000 de angajaţi a fost cum­pă­ra­tă în 1998 de grupul norvegian Kvaerner şi preluată în 2002 de com­pania Nuclear­mon­taj, din Grupul Energetic Tender, controlat de omul de afa­ceri Ovidiu Tender. În 2006, FECNE a intrat în reor­ganizare şi lichidare judi­ciară, iar în 2011 a fost cumpărată de Ro­menergo.
 
„Nu se mai face o astfel de infras­truc­tură în ziua de azi. Numai un stat poate sus­ţine o astfel de investiţie“, spune Luca Tosto, directorul general al Walter Tosto, ac­tualii proprietari ai fabricii de pe plat­for­ma IMGB. „În februarie 2012 am cum­pă­rat-o, dar noi deja o aveam închiriată de la Rome­nergo. Din 2003 eram cu ochii pe ea.“
 
Colapsul fabricii a intervenit în mo­men­tul în care statul român nu a dus mai de­parte programul nuclear. Din 2010 tre­buia să înceapă construcţia la două reac­toare noi pe platforma de la Cerna­vodă, dar lucrările sunt îngheţate şi acum pentru proiectul de 6,5 mld. euro care nu-şi găseşte investitori.
 
 
 
Unul dintre cei mulţi
 
„Nu am mai avut comenzi. Multe fabrici au avut aceeaşi soartă aşteptând con­tinuarea programului nuclear“, spune Lucian Rusu, directorul general adjunct al FECNE, care timp de 9 ani de zile a ocupat funcţia de director general în companie.
 
Luată de italieni, fabrica a început să se reprofileze, în contextul în care in­dustria nucleară se confruntă cu pro­ble­me şi la nivel european, mai ales după incidentul de la Fukushima.
 
„Dacă nuclearul nu mai mergea, ne-am orientat şi noi spre domeniile care încă merg şi care au nevoie de piese atât de mari precum le facem noi. Şi ce mer­ge bine? Benzina!“, spune Atanasiu.
 
Compania s-a orientat spre indus­tria de petrol şi gaze, unul dintre con­tractele semnate recent fiind cel cu gigantul rus Gazprom. Astfel, FECNE va livra trei separatoare pentru cea mai mare staţie de comprimare a gazelor din lume, aflată la Anapa (Rusia).
 
„Gazprom vine săptămâna viitoare aici pentru a vedea stadiul execuţiei. În trei luni de zile trebuie să fim gata“, explică Atanasiu. Aceste echipamente curăţă gazul de toate impurităţile cu care vine din sondele de extracţie. Cele trei separatoare vor fi utilizate pentru proiectul rusesc South Stream, rivalul Nabucco în cursa alimentării cu gaze a Europei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO