Companii

Delta ACM ’93 a ajuns la investitii de 50 de milioane de euro, jumatate fiind in productie

Delta ACM ’93 a ajuns la investitii de 50 de milioane de euro, jumatate fiind in productie

Investitiile realizate in productie de Delta ACM s-au ridicat la 25 mil. euro

17.05.2010, 23:37 412

Florea Diaconu, 50 de ani, proprietarul companiei, sustine cadin cauza cresterii puternice a businessului a investit abia in2004 in constructia primei statii de asfalt proprii, desi firma afost infiintata in 1993, pana atunci compania cumparand asfalt dela alti producatori.

"Toate investitiile pe care le-am facut au fost din necesitate.Daca gaseam furnizori seriosi si nu aveam probleme de calitate, numai investeam in productia de materiale de constructii", explicaDiaconu.

Delta a alocat 25 mil. euro in dezvoltarea unei baze in Ilfov inultimii patru ani si intentioneaza continuarea investitiilor.Compania detine utilaje si unitati de productie de beton, asfalt,emulsii, bitum modificat sau prefabricate. In plus compania mai areo baza de productie de 12 hectare in Popesti-Leordeni, in care ainceput in luna aprilie sa construiasca locuinte dinprefabricate.

Diaconuafirma ca businessul pe care il conduce se afla intr-un proces deconsolidare, dupa ce si-a dublat anual cifra de afaceri pana in2007, perioada in care "compania era o armata care cucerea noicontracte".

Delta ACM '93 a atins cel mai inalt nivel al businessului in2007, cand cifra de afaceri a ajuns la 156 mil. euro, mai multdecat dubla fata de cea din 2006, iar ulterior businessul a luat-ope o panta descendenta. Compania a ajuns in 2009 la o cifra deafaceri de circa 84 mil. euro, nivel estimat si pentru anulacesta.

"Ne-am dublat cifra de afaceri in fiecare an si am privit doarspre crestere, insa din 2007 am inceput sa facem investitii inproductie si sa ne axam pe consolidarea businessului. Eram ca oarmata care cucerea si nu putea sa se administreze. Niciodata n-amvisat sa ajungem la nivelul asta, este de zece ori mai mult ce-amrealizat", spune Diaconu, care nu a dorit sa fie fotografiat sicare acorda foarte rar interviuri. Pentru ca nu putea participa laproiectele de constructie de autostrazi si reabilitari de drumurinationale, Delta ACM '93 a speculat sectorul investitiilor urbanede infrastructura, in principal in sectorul 3 din Capitala.

"Proiectele din mediul urban au fost o nisa pe care amspeculat-o foarte bine, pentru ca in caietele de sarcini nu eraceruta o experienta foarte mare si o cifra de afaceri ridicata.Lucrarile mici din zona urbana nu au fost interesante pentruconstructorii mari straini, care s-au indreptat catre reabilitareade drumuri nationale", explica Diaconu.

Compania a fost implicata in anii trecuti in refacerea pasajuluiMuncii (34 mil. lei), refacerea pasajului Obor (35 mil. lei),realizarea strapungerii Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu (74 mil.lei), reabilitarea drumurilor urbane - pachetul 5 (36 mil. lei) sia castigat mai multe contracte de reabilitarea a infrastructuriistradale in sectorul 3. In plus, Delta ACM '93 a reabilitat pasajulde la Universitate, contract in valoare de 6 mil. euro.

Pregateste terenul pentru noi domenii

Diaconu, care a lucrat inainte de '89 la Institutul de Cercetaresi Proiectare pentru Utilaje si Piese de Schimb, din cadrulMinisterului Lemnului si al Materialelor de Constructii, areplanuri de investitii si in alte sectoare, in afara industrieiconstructiilor cum ar fi cel al bioenergiei si al echipamentelorindustriale. "Ma intereseaza investitii si in alte sectoare cum arfi bioenergia sau dezvoltari tehnologice, echipamente industriale.Vrem sa incepem anul viitor o fabrica de echipamente industriale,insa decizia o vom lua daca ne revenim financiar, pentru ca terenulil avem deja", spune Diaconu.

Investitia in prima etapa se va ridica la 4 mil. euro, suma carecuprinde constructia fabricii si achizitii de echipamente pentrulinii de sablare si debitare mecanica, fara a oferi altedetalii.

"Nu sunt lucruri iesite din comun, stim exact ce vrem sa facem.Sunt anumite echipamente industriale care completeaza productiamarilor furnizori".

Delta ACM '93 a fost fondata in 1993 sub numele de DeltaTransport si furniza initial utilaje pentru constructii. Companiaare in prezent 1.500 de angajati, dintre care 200 sunt in unitatilede productie de materiale de constructii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO