Companii

Devalorizarea euro reorienteaza vanzarile Alprom pe piata interna

21.02.2007, 19:23 17

Producatorul de mobila Alprom Pitesti, unul dintre cei mai importanti jucatori din industria mobilei, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 79,4 mil. lei (22,3 mil. euro), in crestere in lei cu 2% fata de 2005, potrivit rezultatelor preliminare ale companiei.
Profitul brut al Alprom s-a majorat anul trecut cu peste 10%, pana la 925.000 de lei (260.000 de euro), potrivit aceluiasi raport. Compania din Pitesti face parte, impreuna cu alte 12 societati, din grupul Alprom, cu activitati in productia de cherestea, semifabricate si mobila, constructii, transporturi, productie si comercializare de lacuri si diluanti. Reprezentantii Alprom nu au oferit informatii privind cifra de afaceri cumulata a grupului.
Dumitru Petcu, directorul general al gupului, a mentionat insa ca marja de profit la nivel de grup va fi mai redusa in 2006 fata de anul precedent.
"Cosul de cumparaturi al romanilor s-a redus, in timp ce costul utilitatilor s-a majorat", spune Petcu.
O alta cauza ce va determina obtinerea unei marje de profit mai reduse la nivelul anului 2006 se refera la devalorizarea euro, care a afectat in special livrarile pe pietele externe. "Devalorizarea euro ne determina sa incercam sa ducem ponderea exportului la 45-55% din totalul productiei", a mai spus Petcu.
Daca in 2005, Alprom exporta in jur de 88% din productie, anul trecut exporturile au scazut pana la 64-66% din total.
"Pentru a ne consolida pozitia pe piata interna, intentionam sa dezvoltam reteaua de magazine, am schimbat tipurile de mobilier produse si am creat un departament de creatie exclusiv pentru piata interna", a mai spus Petcu.
Directorul general al Alprom a precizat insa ca nu intentioneaza sa deschida magazine proprii, ci ca va continua extinderea in suprafete inchiriate. Alprom detine o retea de 10 magazine in tara, potrivit Mediafax.
Alprom a castigat in 2005 aproximativ 100.000 de euro din operatiunile de hedging, de achizitie/vanzare de valuta la termen. Prin aceasta operatiune, exportatorii se pun la adapost de efectele negative ale fluctuatiilor de curs valutar.
Compania a fost privatizata prin MEBO (achizitie de catre salariati si manageri) si este detinuta in proportie de 97,1% de salariati, un alt actionar fiind SIF Banat-Crisana, cu 2,9 % din capital.
Productia de mobila din Romania a crescut anul trecut cu 5-6% fata de 2005, la peste 1,2 miliarde de euro si isi va mentine aceasta evolutie si in acest an, potrivit datelor patronatelor din domeniu. Exportul a reprezentat anul trecut aproximativ 58% din totalul productiei, fata de 75% in anii precedenti.
Vanzarile de mobilier pe piata locala vor creste anul acesta cu circa 10%, pana la aproximativ 600 mil. euro, ritmul de crestere fiind dublu fata de cel inregistrat in 2006, cand piata a consemnat un avans de circa 5%. Tendinta de reorientare catre piata interna a inceput la finalul anului 2004, cand aprecierea leului au adus majoritatea jucatorilor la pragul de rentabilitate. Tot atunci au inceput si concedierile masive in sector, care au continuat si in 2006.
Principalii jucatori din industria locala a mobilei sunt Mobexpert, Elvila, Natuzzi, Parisot, Staer, Silvarom, Alprom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO