Companii

Dezvoltatorii israelieni au construit apartamente şi în criză. Lupta va fi să le vândă

Digal Investment a finalizat primul proiect cu 125 de apartamente de pe piaţa locală - Obor Towers din Capitală -, în care mai sunt disponibile 70 de apartamente

Digal Investment a finalizat primul proiect cu 125 de apartamente de pe piaţa locală - Obor Towers din Capitală -, în care mai sunt disponibile 70 de apartamente

30.06.2010, 23:34 473

Israelienii de la Adama sunt primul dezvoltator străin care atrecut pragul de 1.000 de locuinţe finalizate în România.

Dezvoltatorii imobiliari israelieni Adama şi Digal Investment aucontinuat să construiască apartamente în actuala perioadă de criză,dar marele efort va fi să vândă apartamentele realizate, încondiţiile în care măsurile de austeritate adoptate de Guvernîntârzie deciziile cumpărătorilor. Cele două companii mai au degăsit cumpărători pentru mai mult de 400 de apartamente într-operioadă în care investiţiile majore, precum achiziţia uneilocuinţe, sunt de regulă amânate.

Digal Investment a finalizat primul proiect cu 125 deapartamente de pe piaţa locală - Obor Towers din Capitală -, întimp ce Adama a ajuns la 1.250 de apartamente finalizate înBucureşti şi în ţară.

Dacă în Obor Towers mai sunt disponibile 70 de apartamente, întimp ce pentru alte 15 locuinţe dezvoltatorii negociază cu clienţiisemnarea contractelor finale, Adama are spre vânzare 350 deapartamente finalizate nevândute şi continuă să construiască alte148 de apartamente în Braşov.

"Am avut perioade dificile, în care veneam şi în loc să vindemapartamente stăteam şi beam ceai. În 2009 cred că am vândut în jurde 10 apartamente tot anul. Ne-am gândit ce să facem, dar într-unfinal am decis să mergem mai departe cu proiectul, am mai adus banide acasă şi am reuşit să finalizăm", a declarat Hai Solomon, omulde afaceri care deţine 65% din proiectul dezvoltat în zonaObor.

Faţă de începerea construcţiei preţurile au scăzut cu circa 20%.Cu toate acestea, cea mai ieftină locuinţă - o garsonieră cu osuprafaţă construită de 43 mp, ajunge la un preţ de 64.000 de europlus TVA, în condiţiile în care preţul de 1.050 de euro/metrulpătrat se aplică la suprafaţa totală, care include balconul şispaţiile comune.

Pe de altă parte, Adama vinde în Braşov garsoniere cu preţuripornind de la 44.000 de euro, în proiectul EvoCasa Braşov în caredouă blocuri cu 148 de apartamente vor fi finalizate până în lunaianuarie 2011.

Reprezentanţii Adama spun că au vândut 60% din acest proiectpână în prezent, dar mai au alte 350 de apartamente finalizate şinevândute în alte proiecte construite în ultimii doi ani.

"Cele mai multe apartamente finalizate şi vândute le avem înBucureşti şi Bacău. Numărul total de apartamente finalizate şivândute se ridică la aproximativ 900 de unităţi. Avem circa 350 deapartamente finalizate, dar nevândute încă, şi aproximativ 150 deapartamente în curs de finalizare", spune Asher Lax, director devânzări al Adama.

Israelienii sunt primul investitor străin care trece de pragulde 1.000 de apartamente construite în România, oamenii de afacerilocali care au trecut deja de acest prag fiind Dan Ioan Popp(Impact), Valentin Vişoiu (Conarg) şi fraţii Negoiţă (DomusStil).

În ciuda situaţiei actuale incerte şi a faptului că în cele 30de luni de când proiectul este la vânzare au fost vândute doar 55de apartamente, dezvoltatorii proiectului din Obor speră ca înurmătorul an să reuşească să vândă cele 70 de apartamente care maisunt disponibile. Compania a început rambursarea creditului luat dela Piraeus pentru dezvoltarea proiectului, întreaga sumă urmând afi rambursată în termen de doi ani.

În timp ce reprezentanţii Obor Towers spun că urmăresc în primulrând persoanele cu lichidităţi, care "vor prefera să investeascăbanii într-un apartament decât să plătească impozit pe dobânzi",Adama se concentrează pe metode alternative de finanţare şi peprogramul guvernamental "Prima casă".

"În proiectul din Braşov cele mai multe apartamente au fostcumpărate prin credite bancare şi prin programul Prima casă. Foartepuţini clienţi au venit direct cu banii cash. În plus, mulţi auapelat şi la sistemul «Rent and Buy», care presupune un avans de25%, apoi plata în rate a 5% din apartament în decurs de 18 luni,după care se plăteşte integral restul de 70%", a adăugat Lax.

Aceste proiecte au fost începute în special în anul 2008, cândsemnele crizei erau vizibile, dar magnitudinea ei nu era anticipatăde către managerii din piaţă. Acum, dezvoltatorii Obor Towers spuncă se vor gândi bine înainte să înceapă construcţia unui proiect peun teren de 7.500 de metri pătraţi pe care îl deţin în Băneasa, iarnici Adama nu are planuri concrete pentru începerea unor noiinvestiţii, deşi deţine suprafeţe importante de teren.

"Nu avem planificate noi ansambluri rezidenţiale. Avem terenuriîn multe oraşe din ţară, precum Arad, Timişoara şi Cluj, daraşteptăm. Oricum, când vom reîncepe să construim vom da drumulîntâi la faza a doua a proiectelor din Bucureşti, în special laEdenia şi Armonia din Titan", au mai spus reprezentanţii Adama.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO