Companii

Dezvoltatorul RAMS: Materialele de constructii revin la preturile din 2006

Dezvoltatorul RAMS: Materialele de constructii revin la preturile din 2006

Chiria medie in RAMS Business Park este de 16 euro/metrul patrat lunar

04.11.2008, 15:01 536

"In perioada octombrie 2006 - iulie 2008, in care am realizat cladirea de birouri RAMS Business Park, materialele de constructii au cunoscut o crestere de pret de 80%. Pretul fierului, spre exemplu, a inceput acum sa scada catre nivelul din 2006, astfel ca dezvoltatorii imobiliari vor putea incepe sa faca reduceri de pret. Sunt diferente insa intre proiectele a caror constructie a fost realizata la preturile din 2007 sau inceputul anului 2008", declara Bogdan Nastase, unul dintre cei doi actionari ai companiei locale RAMS Business Park.
Cel de-al doilea actionar este Sergiu Ioanovici, cei doi oameni de afaceri investind 14,5 milioane de euro in cladirea de birouri care poarta numele companiei, cu o suprafata inchiriabila de 12.000 de metri patrati si inchiriata in prezent in proportie de 40%, cel mai important chirias fiind emitentul de tichete de masa Cheque Dejeuner.
In plus, compania a inceput constructia a doua ansambluri rezidentiale care insumeaza peste 300 de locuinte si implica investitii de aproape 40 de milioane de euro.
Cel mai mare dintre acestea - RAMS Residential 1 - este situat in vecinatatea cladirii de birouri, in zona Republica, unde compania controleaza totodata si hale industriale cu o suprafata de 35.000 de metri patrati. Proiectul va cuprinde 260 de locuinte, dintre care 77 in primul tronson a carui finalizare este programata pentru luna august a anului viitor.
Compania a fost la randul ei afectata de criza financiara prin reducerea ritmului de vanzare a locuintelor, motiv pentru care a decis vanzarea apartamentelor la preturi mai mici. De la inceputul anului, cand au inceput lucrarile de constructie si vanzarile, compania a vandut 30 de apartamente.
"Am redus preturile de la 1.300 de euro/metrul patrat plus TVA la 1.200 de euro/metrul patrat plus TVA si speram sa reusim, ca urmare a scaderii pretului la materialele de constructii, sa reducem si costurile totale cu dezvoltarea de la 850 de euro/metrul patrat la 800 de euro/metrul patrat. Ca urmare a acestei decizii, am intrat recent in discutii cu doua fonduri de investitii care vor sa cumpere locuinte in acest proiect", adauga Nastase, un avocat de 33 de ani, originar din Sibiu, care a lucrat timp de sase ani in cadrul firmei de consultanta PricewaterhouseCoopers.
Profitul companiei este astfel de circa 40-50% din valoarea de investitie in cadrul proiectului, care se deruleaza pe mai multi ani. RAMS apeleaza totodata la credite bancare pentru circa 75% din valoarea de investitie in fiecare proiect, bancile partenere fiind CEC si Banca Italo-Romena.
Compania a inceput anul acesta lucrarile de constructie la un al doilea ansamblu rezidential - RAMS Residential Tineretului - care va cuprinde 77 de apartamente, in urma unei investitii de 9 milioane de euro. Intr-o prima faza, vor fi construite 44 de apartamente, dintre care au fost vandute 30 de unitati.
"Preturile in cadrul acestui proiect sunt de 1.600 de euro/metrul patrat plus TVA si, datorita interesului manifestat, al telefoanelor primite, inca ne permitem sa asteptam. In plus, costurile de constructie au fost aici mult mai mari. Etapele ulterioare de constructie a acestor proiecte vor incepe dupa ce vanzarile vor ajunge la nivelul de 75% la prima etapa, aceasta fiind totodata o conditie esentiala pentru obtinerea finantarii bancare", explica Nastase.
Fondurile proprii pentru dezvoltarea acestor proiecte sunt obtinute in special din inchirierea halelor industriale si a cladirii de birouri.
"Chiriile sunt cele mai bune venituri pe care le poate obtine o companie. Dupa inchirierea integrala a cladirii de birouri, vom ajunge la venituri din chirii anuale de 4,5 milioane de euro. Chiria medie in RAMS Business Park este de 16 euro/metrul patrat lunar", declara Nastase, nivel la care compania si-ar putea recupera investitia in aceasta cladire de birouri in circa sapte ani.
Pe langa proiectele de birouri si rezidentiale, compania detine si alte terenuri, in preajma oraselor Sibiu, Timisoara, Arad, Constanta si Bucuresti, pe care intentioneaza sa realizeze un lant hotelier la intrarea in aceste orase, proiect care este pus in prezent pe stand-by din cauza situatiei de pe pietele financiare.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO