Companii

Din vedeta regiunii, România nu mai este pe gustul investitorilor străini, spune şeful fondului Gemisa Investments

Din vedeta regiunii, România nu mai este pe gustul investitorilor străini, spune şeful fondului Gemisa Investments
03.08.2010, 23:55 216

"Imaginea României în străinătate este reflexia exactă asituaţiei din interior. În anii '90 aveam o imagine proastă generată de mineriade, reforme lente, birocraţie mare, corupţie şi nebăteam cu Bulgaria pe ultimul loc în preferinţele investitorilordin regiune. În perioada 2000 - 2007 am ajuns în topul regiunii,foarte mulţi investitori alegând România în locul Ungariei, Cehieisau Croaţiei. În prezent ne batem cu Ucraina pentru ultima poziţieîn zonă, în timp ce Polonia, Cehia, Slovacia şi chiar Ungaria şiBulgaria sunt preferate în locul României", a spus Roşca pentruZF.

Pe lângă mandatul de la Gemisa, Roşca este cunoscut şi în lumeaconsultanţei de business, anterior lucrând în cadrul RolandBerger.

La Gemisa, el coordonează firme precum OptiBlu (distribuţie deproduse cu profil oftalmologic), Miniblu (lanţ de magazine cuproduse pentru bebeluşi), Oxigen Plus (servicii de asistenţărespiratorie la domiciliu), Fleet Management Services (managementauto), BIA Human Resource Management Services (management deresurse umane) şi altele.

În total, cele 10 companii din portofoliul Gemisa au înregistratanul trecut o creştere de 50% a profitului operaţional şi o scăderede 15% în euro a businessului, până la 25 mil. euro.

Alte state se descurcă mai bine în atragereainvestitorilor

În opinia lui Roşca, factorii care atrag investitorii cătreaceste state sunt facilităţile economice şi fiscale, programeleguvernamentale de relansare economică, birocraţia mai mică şi "unregim fiscal mai puţin apăsător".

Cu toate acestea, la nivelul investitorilor "sentimentul esteindiscutabil mai bun decât în 2009, însă departe de nivelul deoptimism la care ar trebui să fie pentru a genera o creşteresemnificativă a investiţiilor pe termen scurt astfel încât să aparăun efect de antrenare economic vizibil".

Ieşirea companiilor româneşti din vizorul investitorilor se vedeîn evoluţia pieţei de fuziuni şi achiziţii (M&A), care anultrecut a fost de circa 1,4 mld euro, în scădere cu 75% com parativcu 2008, dar şi în investiţiile străine directe (ISD). Potrivitultimelor informaţii disponibile, în primele cinci luni ale anuluiinvestiţiile din 2010 sunt la doar 68% din volumul înregistrat înperioada similară din 2009. Piaţa de M&A a dat unele semne derevenire în prima jumătate a anului, însă unii consultanţi sunt depărere că la nivelul întregului an va reveni la valoarea din 2009.Deteriorarea mediului de business s-a resimţit şi în valorile depiaţă ale companiilor, semnificativ mai mici comparativ cu perioadade boom economic.

Când vor reveni preţurile activelor?

"Atunci când activele respective vor oferi randamente bune, iarrandamentele bune sunt în directă corelaţie cu evoluţia economică.Sunt active care şi astăzi oferă randamente bune şi în consecinţăau preţuri bune, însă din păcate acestea sunt cazuri izolate", amai spus Roşca.

Pentru a doua jumătate a acestui an precum şi pentru 2011, Roşcase aşteaptă ca trendul de scădere economică să continue însă are oprognoză pozitivă pentru sectorul manufacturier şi de serviciipentru export, adică pentru producţia de automobile şi componenteauto, precum şi pentru producţia de metale neferoase.

"Principalii piloni ai economiei româneşti, consumul de bunuride uz curent şi folosinţă îndelungată, activitatea de construcţiişi investiţiile în domeniul producţiei şi al serviciilor vorcontinua să rămână la un nivel scăzut. În plus, capacitatea de aatrage bani din fonduri europene este mult sub aşteptări", a maispus Roşca, care adaugă faptul că nu avem nevoie de un nou acord cuFMI.

În ultima perioadă mediul de afaceri a atacat dur zona politicăpe marginea deciziilor nepopulare luate precum majorarea TVA şi încondiţiile unor contradicţii în ceea ce priveşte politicafiscală.

Un alt manager de fonduri de investiţii, Leo Gherghina, partenerîn cadrul fondului de investiţii Société Générale Assset Management(SGAM) Eastern Europe, deţinut de gigantul financiar SociétéGénérale, a făcut recent o paralelă între stat şi o firmă privatăşi a spus tranşant că dacă un investitor ar vedea că firma sa estela limita incapacităţii de plată şi el nu a ştiut nimic, ar schimba"urgent şi rapid consiliul de administraţie".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO