Companii

Două companii de stat mută deficitul bugetar al României

Autor: Mihaela Claudia Medrega

27.04.2011, 23:58 79

CFR Infrastructură şi Termoelectrica, companii de stat cupierderi istorice, sunt în miezul scandalului iscat de rezerveleexprimate de UE privind calculul deficitului bugetar şi al datorieipublice ale României pe 2010, ministrul finan­ţelor GheorgheIalomiţianu descoperind cu aceas­tă ocazie că societăţile în cauzănici nu ar fi depus bilanţurile pe 2007-2008.

Surse participante la şedinţa de ieri a Guvernului au declaratagenţiei Mediafax că Ialomiţianu i-a spus premierului că areinformaţii "foarte grave", potrivit cărora bugetele din 2007 şi2008 ale celor două companii nu au fost aprobate de Guvern. "Amtrimis Corpul de Control al ministerului", a spus ministrul.
EUROSTAT, serviciul statistic al Comisiei Europene, a anunţatmarţi că are rezerve privind cifrele referitoare la deficitulbugetar al României pe 2010, invocând incertitudini privindimpactul includerii situaţiilor financiare ale unor companiipublice în calculul deficitului bugetar după metodologia comunitarăESA 95. Deficitul real ar putea urca de la 6,4 la 6,9% dinPIB.
Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor,a declarat ieri că o echipă de experţi ai EUROSTAT va veni laBucureşti la sfârşitul lunii mai pentru a discuta despre deficitulpe 2010, iar astfel de vizite s-ar putea repeta în iunie şiiulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO