Companii

Dumitru Nancu, FNGCIMM: Din 29 aprilie IMM-urile pot accesa programul IMM Invest Plus, care vine cu modificări în favoarea companiilor mici şi mijlocii. Ediţia este programată să se încheie pe 30 iunie

Dumitru Nancu, FNGCIMM: Din 29 aprilie IMM-urile pot...

Autor: Cristina Bellu

17.04.2024, 10:42 6495

Schema de ajutor de stat IMM Invest Plus va debuta anul acesta pe 29 aprilie şi se va încheia pe 30 iunie, acesta fiind ultima ediţie aprobată de Comisia Europeană, a spus Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM la conferinţa ZF IMM’24.

“A fost semnat ordinul şi vom trimite convenţiile de garantare către cei 21 de parteneri, iar începând cu 29 aprilie IMM-urile pot accesa noul program IMM Invest Plus, care vine şi cu modificări în favoarea companiilor mici şi mijlocii. Ediţia este programată să se încheie pe 30 iunie , şi va fi ultima ediţie a acestui program”.

Alte declaraţii:

♦ Ne-am propus ca după 1 iulie, după ce vom închide acest instrument financiar să mutăm presiunea de pe bugetul de stat pe bugetul Comisiei Europene (CE).

♦ Săptămâna aceasta am primit un răspus favorabil de la CE. Devenim prima instituţie financiară şi a  15-a din UE, şi singurul fond de garantare care devine partenerul Comisiei Europene pentru o garanţie indirectă a CE de 580 mil. euro. Practic nu vom mai acorda credite garantate în nume şi cont propriu, ci vom acorda garanţii  în nume şi cont al CE.

Ce aduce nou IMM Invest

Am eliminat cele 3 condiţii – 50% din cifra de afaceri, factură şi lichiditate

S-au redus dobânzile – menţinem 1 an de zile subvenţionarea dobânzii şi a accesoriilor.

Pentru investiţii – 6 ani ( 2 milioane de euro) – dobânda a scăzut  de la 2% la 1,5% plus ROBOR începând de anul viitor.

La capitalul de lucru dobânda a scăzut de la 2,5% la 1,9% plus ROBOR

Am scăzut comisionul de administrare la 0,25% şi foarte important, CE a acceptat ca în categoria IMM-urilor să intre şi acele întreprinderi mediu capitalizate respectiv cele care au între 249 şi 500 de angajaţi şi între 50 de milioane de euro şi 100 de milioane de euro cifră de afaceri.

Ce urmează

Pe 5 aprilie s-a deschis call-ul pe InvestEU, cel mai mare plan de investiţii al CE. Avem pregătit un pachet de 4 produse. Se vorbeşte foarte mult de start-up-uri şi sunt de acord că trebuie ajutate, dar în România nu avem produse de finanţare pentru scale-up-uri, firmele care sunt în creştere. Aici este o mare problemă. Aici dezvoltăm o garanţie portofoliu în valoare de maximum 2 milioane de euro. Vom mandata instituţiile bancare partenere ca în numele fondului de garantare să acorde garanţii 80% din credit cu costuri zero.

Pentru agricultura sustenabilă am obţinut de la CE creşterea ajutorului de stat pentru întreprinderi de la 2 mil euro la 2,3 milioane de euro. Pentru agricultură primară de la 250.000 la 280.000 de euro şi pentru piscicultură de la 300.000 la 350.000 de euro. Aici gândim o garanţie de maximum 200.000-250.000 de euro.

Avem un produs pe care îl dedicăm profesiilor liberale – garanţie plafonată tip portofoliu – maximum 200.000 de euro.

Persoanele fizice, gândim o garnaţie complementară programului Prima Casă, pentru reabilitare termică de la surse de energie până la anvelopare, cu garanţie de maximum 50.000 de euro.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO