Companii

După cinci ani de criză, dezvoltatorii numără locuinţele nevândute cu sutele: preţurile garsonierelor variază între 22.000 şi 80.000 €

Majoritatea proiectelor prezentate în cadrul târgului de locuinţe tIMON, organizat la finalul săptămânii trecute în Bucureşti, sunt pe piaţă de cinci-şase ani. Foto: Răzvan Chiriţă

Majoritatea proiectelor prezentate în cadrul târgului de locuinţe tIMON, organizat la finalul săptămânii trecute în Bucureşti, sunt pe piaţă de cinci-şase ani. Foto: Răzvan Chiriţă

Autor: Cristi Moga

23.04.2013, 00:05 3235

Revenirea construcţiei de locuinţe ar putea fi amânată pentru încă un an, scrie revista BUSI­NESS Construct în nu­mărul din luna mai, care va apă­rea joi.

„Caut un apartament pentru băiatul meu. Pentru mine nu mai e cazul. Dacă aş putea, aş pleca din Bucureşti“, spunea un bărbat la vreo 50 de ani venit de la 9.30 la poarta târgului de locuinţe tIMON, orga­ni­zat la finalul săptămânii trecute în Bucureşti.

Târgul urma să fie deschis de la ora 10.00, dar omul arăta răbdare, cu atât mai mult cu cât la intrare nu era nicio înghesuială. „Dacă nu găsesc aparta­ment aici, nu este problemă. Ne vom uita după un bloc vechi, că cele noi sunt multe plasate la marginea oraşului.“

În cortul din faţa Palatului Parla­mentului majori­ta­tea proiectelor pre­zen­tate sunt în piaţă de cinci-şase ani. Doar preţurile sunt schimbate.

„Avem în Confort City garsoniere de la 21.900 de euro plus TVA şi aparta­mente cu două camere de la 34.900 de euro plus TVA. Am refăcut blocul care a ars şi oamenii s-au mutat înapoi“, afirmă Cătălin Trifan, ju­nior account manager în ca­drul firmei Domus Stil, dez­­vol­­tatorul proiectului cu 1.680 de apartamente si­tuat pe Spla­iul Unirii, în apro­piere de Şoseaua de cen­tură a Capitalei.

Compania fraţilor Ne­goi­ţă a realizat acolo şase tron­­soane cu blocuri, dar ultimul nu a fost încă finisat şi dat în folosinţă. În cele­lal­te cinci mai sunt dispo­ni­bile aproximativ 40 de apar­ta­mente pe care dez­voltatorii speră să le vândă până la finalul anului. Cu tot cu blocul nefinisat, în proiect ar mai fi disponibile circa 300 de apartamente. Pe lângă acestea, compania mai are aproximativ 200 de unităţi rezidenţiale spre vânzare în cadrul hotelului Rin Grand de lângă târgul de maşini Auto­vit, care a fost în bună parte reconvertit în ansamblu rezidenţial.

Per total, în cele două proiecte sunt aproximativ 500 de locuinţe, dar situaţia nu pare să îi deranjeze pe investitori. „Anul acesta vrem să începem un proiect cu case lângă Confort City şi un ansamblu cu blo­curi în Otopeni, lân­gă Water Park“, a mai spus Trifan.

Dacă cei de la Domus Stil plănuiesc noi aparta­men­te, planul pentru extinderea pro­iec­tului Green­field din Bă­neasa nu a fost apro­bat în această pri­mă­va­ră de către acţionarii firmei Impact, în condiţiile în care com­pania mai are spre vânzare circa 100 de apartamente.

Cel mai mare ansamblu rezidenţial din nordul Ca­pi­talei – proiectul Cosmopolis din Ştefăneşti – are tot 100 de apartamente spre vânzare din cele 1.100 de lo­cu­in­ţe finalizate, dar în următoarele două-trei luni vor fi li­vra­te încă două blocuri cu mai mult de 100 de noi lo­­cu­in­­ţe. Totodată, compania cu acţionariat turc va fi­na­­liza în următoarele luni 24 de vile din care a vândut de­o­cam­da­­tă cinci. „Am vândut 14 locuinţe în februarie, 16 în mar­­tie şi 12 în aprilie până acum (în 18 aprilie – n.red.)“, spun reprezentanţii de vânzări ai proiectului, ca­re au ajus­­­tat preţurile la o serie de locuinţe, astfel că stu­dio­uri­le de 38.000 de euro au ajuns la 32.130 de euro plus TVA.

Apartamentele făcute în Bucureşti de un alt investitor din Turcia – Anchor Grup – au preţuri pen­tru garsoniere de 83.000 de euro (inclusiv TVA) în ca­drul complexului InCity din zona Dristor, unde un loc de parcare ajunge la 17.000 de euro (inclusiv TVA). „În primele trei blocuri avem un grad de ocupare de 85% şi din februarie am vândut cam trei apartamente lu­nar“, spun reprezentanţii de vânzări ai InCity, pro­iect cu patru blocuri şi 504 apartamente.

Şi în acest caz unul dintre blocuri nu a fost încă finisat şi scos spre vânzare, astfel că în cadrul proiectului mai sunt disponibile circa 180 de locuinţe.

 

În apropierea InCity, în proiectul New Town, a doua fază de dezvoltare, cu 335 de apartamente, a fost finalizată în luna octombrie a anului trecut, iar de atunci au fost vândute 62 de unităţi şi închiriate alte 20 de locuinţe. Preţurile în cadrul proiectului încep de la 60.000 de euro plus TVA pentru o garsonieră, astfel că achiziţia unei locuinţe noi într-o zonă semi-centrală a Capitalei, în apropierea unei staţii de metrou, rămâne un demers accesibil unei categorii destul de reduse de bucureşteni.

Mai ieftine sunt locuinţele din Titan, unde ConArg mai are circa 50 de unităţi în cadrul proiectului Răsărit de Soare, „în special la etaje superioare“, în timp ce Adama caută cumpărători pentru aproximativ 200 de apartamente în proiectele Edenia (98 aflate într-un bloc în construcţie), Optima (65 într-un bloc în construcţie) şi Armonia (30 în blocuri finalizate).

„Anul 2013 a debutat mai slab, dar ulterior activitatea a început să crească. Am avut zile cu 12 vizionări în Titan, ceea ce reprezintă un ritm bun. Vânzările noastre sunt de circa 12-15 unităţi lunar“, afirmă Alina Necula, head of marketing & sales în cadrul Adama.

Tot în zona cartierului Titan şi spaniolii de la Hercesa mai au peste 100 de apartamente de vânzare în cadrul proiectului Vivenda Residencias, format din trei blocuri cu 420 de apartamente, iar ritmul de vânzare este de circa 6-7 unităţi lunar, în condiţiile în care proiectul a început să beneficieze de recomandările celor care locuiesc deja în proiect.

Cel mai bun ritm de vânzări declarat este în cadrul proiectului Militari Residence, de lângă magazinul Auchan, unde Ştefania Tudor, asistent manager, afirmă că sunt vândute aproximativ 100 de apartamente în fiecare lună. „În cele 38 de blocuri finalizate mai avem circa 200 de apartamente disponibile, iar în septembrie vom mai finaliza patru blocuri cu 500 de apartamente care nu au fost încă scoase la vânzare. Avem un ritm al vânzărilor de 4-5 apartamente pe zi şi lucrăm inclusiv sâmbăta şi duminica, când oamenii au liber şi pot veni la vizionări“, afirmă Ştefania Tudor. Preţurile apartamentelor încep de la 600 de euro/metrul pătrat pentru mansarde, în timp ce garsonierele finalizate de la etaje intermediare au preţuri cuprinse între 36.000 şi 42.000 de euro.

Locuinţe noi sunt astfel prin majoritatea zonelor Bucureştiului, dar preţul rămâne criteriul principal de care trebuie să ţină cont dezvoltatorii care vor să reînceapă investiţii în domeniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO