Energie

Adrian Cătălin Bulboacă, Bulboacă & Asociaţii: Pentru investiţii eu m-aş uita în direcţia investitorilor strategici şi a celor financiari care văd România ca pe o piaţă strategică. Băncile comerciale şi băncile de investiţii au limitările lor

ZF Power Summit 2024

Adrian Cătălin Bulboacă, Bulboacă & Asociaţii:...

Autor: Alex Ciutacu

29.02.2024, 15:46 151

România trebuie să atragă investitori strategici şi investitori financiari care văd România şi regiunea ca fiind o piaţă strategică, pentru investiţii în tranziţia energetică, a explicat Adrian Cătălin Bulboacă, managing partner al casei de avocatură Bulboacă & Asociaţii, prezent la ZF Power Summit 2024.

„Vorbind de investiţii şi de surse financiare pentru investiţii, personal m-aş uita în direcţia investitorilor strategici şi a celor financiari care văd România şi regiunea ca pe o piaţă strategică. Băncile comerciale au limitările lor şi cele de investiţii au limitările lor”.

În ceea ce priveşte băncile comerciale, acestea au limitări în sensul că nu îşi pot asuma proiecte de o anvergură strategică, iar cele de investiţii caută de multe ori proiecte mai mari decât cele ale României, după cum spune avocatul.

„Băncile comerciale pot împrumuta până la o anumită sumă, iar cele de investiţii împrumută de la un minim în sus. Şi zona de mijloc unde în general se regăseşte România poate fi acoperită de investitori strategici şi de cei financiari locali sau internaţionali care văd România ca o piaţă strategică”.

Ce a mai declarat la ZF Power Summit 2024:

  • Avem clienţi cu interese economice diferite, fie sunt fonduri de investiţii care vor să investească în domeniul energiei regenerabile pentru că au fost înfiinţate în acest scop, altele sunt fonduri agnostice care investesc în industrii diferite, inclusiv în zona aceasta. Şi de asemenea sunt bănci de investiţii care sunt interesate să finanţeze zona energiei în diferite forme, prin diferite instrumente. A patra categorie, mai nou apărută, sunt family offices, antreprenori, români sau străini, care vrând să diversifice veniturile investesc şi în această zonă.
  • Sunt comentarii de genul că energia este înlocuitorul imobiliarelor în apetitul investiţional. Părarea mea este că în partea de energie lucrurile stau cu totul diferit faţă de o investiţie în imobiliare. Timpul de realizare a unei investiţii în domeniul energiei este mult mai mare, complexitatea financiară şi tehnică este mult mai mare, orizontul de realizare a profitului urmărit este mult mai mare în energie faţă de imobiliare.
  • Dacă e nevoie de hotărâre de guvern pentru ca un proiect să se întâmple aceasta se va obţine. Sigur, ia timp, poate să dureze până la 1 an, dar poate să dureze şi 6-7 luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO