Energie

Bogdan Cocian, Elba SA: Ar trebui să fim lăsaţi să accesăm piaţa de muncă din Serbia

Bogdan Cocian, director general Elba SA

Bogdan Cocian, director general Elba SA

Autor: Roxana Rosu

18.05.2016, 11:52 1715
Timişoara are nevoie de 20.000 de oameni pe care nu îi găsim. Pierdem afaceri pentru că nu avem resurse umane. Pachetul de mobilitate este bun, dar până la aplicarea lui ar trebui să fim lăsaţi să accesăm piaţa de muncă vecină, Serbia de exemplu, a declarat a declarat Bogdan Cocian, director general Elba SA, la conferinţa ZF Industria Auto.

Nu există o procedură legală pentru a avea acces la piaţa de muncă din Serbia din păcate. Au nevoie de viză de lucru, de dosar de la Ministerul Muncii şi de un salariu de încadrare minim pentru angajări din afara UE peste nivelul de competitivitate. Ne trebuie 100 de oameni acum doar nouă. Salariul mediu în companie este  peste 2000 lei brut acum.

Cifra de afaceri 45 mil euro, 1050 de angajaţi. Suntem pe piaţă de 95 de ani. Mergem mult pe automotive.

 

Alte declaraţii:

E nevoie de echilibru puternic intre capitalul românesc şi cel străin. Profitul tuturor investiţiilor străine e unul negativ acum, surprinzător, pe când profitul firmelor româneşti e pe plus.

Autorităţile locale trebuie să fie atente la investiţii. Multe firme nu sunt unde trebuie dpdv al profitabilităţii.Trebuie să fim atenţi, să maximizăm profiturile şi taxele aduse la stat.

UE nu e singurul concurent al nostru, ci şi alte ţări, precum Maroc.

Pe forţa de muncă, după codul CAEN, 12.000 euro medie valoarea adugată per angajat per an în automotive. Ţările vecine sunt la un nivel dublu, fără a lua in calcul productorii de cablaj. E nevoie de măsuri puternice pentru a ajunge la un nivel de competitivitate coerent.

Infrastructura locală, judeţul Timiş e al treilea ca aport la bugetul statului, după Bucureşti şi Ilfov. Dar Timişoara nu are o centură ocolitoare şi asta se vede în costuri, accesul la forţa de muncă.

Potrivit Google Maps, drumul Timişoara-Bremen este sub 13 ore acum, în trafic. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO