Energie

Cătălin Cepişcă, Raiffeisen Bank: Eu cred că sistemul bancar are ADN-ul verde. Un proiect ca să devină finanţabil are nevoie nu numai de o structură financiară funcţională, aceasta putem să o discutăm cu investitorul, ci şi de o structura juridică să fie funcţională

Videoconferinţa Deloitte/ZF

Cătălin Cepişcă, Raiffeisen Bank: Eu cred că...

Autor: Mircea Nica

13.11.2023, 13:23 135

Suntem în consonanţă cu toţii deoarece cred eu că deja putem afirma că sistemul bancar sau sistemul financiar are ADN-ul verde, iar un proiect ca să devină finanţabil are nevoie nu numai de o structură financiară funcţională, aceasta putem să o discutăm cu investitorul, ci şi de o structura juridică să fie funcţională, a spus Cătălin Cepşică, Senior Director, Energy, Utilities and Metals Department, Corporate Banking Division, Raiffeisen Bank, în cadrul Videoconferinţei Deloitte/ZF.

“Suntem în consonanţă cu toţii deoarece cred eu că deja putem afirma că sistemul bancar sau sistemul financiar are ADN-ul verde. Dacă acum ceva vreme spuneam că prin sistemul financiar se vor implementa în primă fază toate cerinţele de raportare, din ce în ce mai mult se vede că am înţeles cu toţii direcţia. Va fi un moment în care toţi trebuie să fim sustenabili, suntem deja şi cred că sistemul bancar are în ADN să fie verde. Pentru noi la început am avut ca scop să finanţăm proiectele regenerabile. CfD-ul a fost o dorinţă în momentul în care a început noul val. Mă bucur că se concretizează şi în curând o să vedem licitaţia care a tot fost întârziată. Aici este un punct bun de spus, trebuie să vină la timp pentru proiectele care sunt în piaţă pentru că investitorii pe care îi vedem noi se uită cu mare atenţie la CfD şi şi-ar dori să îşi poată stabiliza preţul”, a explicat Cătălin Cepşică.

Ce a mai spus Cătălin Cepişcă:

► Ne uităm la proiecte în primul rând prin ochii investitorului pentru că el îşi ia în principal riscul şi îl împarte împreună cu noi. Avem tipologii de investitori care deja au venit şi spun că vor să investească în România, înţeleg că riscul de preţ este destul de mare, dar vor să caute o structură care să fie sigură şi pentru bancă şi să facă proiecte verzi. Aici vorbim de finanţarea pe market risk, adică nu avem nici o formă de a mitiga variaţiile preţului şi din ce în ce mai mult, şi aici susţinem că este nevoie ca piaţa să crească, este nevoie şi de un instrument care să acopere predictibilitatea.

► Ne uităm în primul rând în discuţia cu investitorul cum vede el CfD-ul pentru că va fi o licitaţie. Investitorii vor licita care este preţul minim pe care îl pot accepta. Pe de altă parte, un proiect are şi un preţ de break-even. Costurile lui fac ca preţul electricităţii să existe un minim la care poţi să îţi acoperi costurile de a-l înfiinţa şi opera. Mai trebuie să existe şi o zonă de profit a investitorului ca el să fie pregătit să vină să investească, astfel încât CfD-ul va da cumva măsura aşteptărilor unei categorii de investitori.

► Ne mai uităm la cum anume curge cash-ul de-a lungul proiectului în aceşti 15 ani. Să zicem că într-o lună va primi bani, în altă lună va trebui să dea bani, are compania suficient cash în momentul acela? Toate lucrurile acestea le punem în structură.

► Cred că şi piaţa şi noi suntem de acord, va exista un mix. Nimeni nu va vrea să îşi fixeze preţul pe tot ce înseamnă finanţarea lui pentru că va vrea să vadă şi dacă piaţa nu merge în favoarea lui. Atunci o să vedem şi acest lucru apar şi în modelele pe care le primim de la companii, fie că sunt CfD sau PPA, întotdeauna avem o parte CfD, de multe ori este semnificativă peste 50-60% şi o parte lăsată în market risk cu modelări pe cum ar trebui să arate preţul energiei pe perioada de durată de viaţă a proiectului, fie pe 15 ani. Întotdeauna va fi util să avem ambele componente.

► Momentan majoritatea proiectelor se fac în market risk pentru că nu avem suficiente instrumente de a stabiliza pe termen lung, dar dacă vrem cantitate mare, multe proiecte, atunci este clar că trebuie să dăm stabilitate şi ca bancă deja ne uităm la investitori şi încercăm să stabilim cu ei cum ar trebui să fie modelarea, structura financiar, pentru că aici ne aşteptăm ca o structură în care avem un preţ fix să avem şi alte criterii de finanţare care să vină în ajutorul companiei. Aici trebuie să ne uităm cu mare atenţie şi la spectele juridice pe care le ridică schema de CfD. Un proiect ca să devină finanţabil are nevoie nu numai de o structură financiară funcţională, aceasta putem să o discutăm cu investitorul, dar are nevoie ca şi structura juridică să fie funcţională.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO