Energie

Claudia Griech, E.ON Energie România: Estimăm că în următorii cinci ani undeva la 500.000 de gospodării din România vor avea panouri fotovoltaice

ZF Power Summit 2024

Claudia Griech, E.ON Energie România: Estimăm că în...

Autor: Alex Ciutacu

27.02.2024, 20:08 116

Numărul de prosumatori a depăşit pragul de 120.000 în România la finalul anului 2023, dar estimările arată că acest număr ar putea creşte de mai mult de patru ori în următorii cinci ani.

„Dacă mă uit la segmentul rezidenţial, estimările noastre sunt că, în condiţiile în care există şi programe subvenţionate de stat cum este Casa Verde, la nivel naţional piaţa se va dezvolta în următorii cinci ani ajungând undeva la 500.000 de gospodării care vor avea panouri fotovoltaice”, a declarat Claudia Griech, general manager E.ON Energie România, în cadrul evenimentului ZF Power Summit 2024.

Reprezentanţii E.ON spun că deservesc în total circa 12.000 de prosumatori, dintre care 1.500 de sisteme fotovoltaice au fost furnizate chiar de către companie. În plus, compania se pregăteşte să instaleze câteva mii de proiecte în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice.

„Avem deja 5.000 de clienţi care ne-au selectat în cadrul programului Casa Verde şi urmează să instalăm pe parcursul acestui an, deci vedem că există o cerere din partea pieţei pentru soluţii de eficienţă energetică”.

Ce a mai declarat la ZF Power Summit 2024

  • În ceea ce priveşte clienţii business şi municipalităţi, anul trecut l-am încheiat cu un număr de 360 de proiecte implementate, avem încă aproximativ 50 de proiecte în implementare. Vorbim despre o producţie de 85 GWh generată de aceste sisteme.
  • Ne dorim revenirea la o piaţă liberă, dar nu se poate face oricum, ea trebuie gândită foarte bine. Avem privilegiul de a avea un an la dispoziţie în care să pregătim într-adevăr revenirea la o piaţă liberă.
  • În ceea ce priveşte piaţa de centrale termice aş spune că acolo avem deja un parc propriu de peste 50.000 de clienţi care practic au ales soluţia asta pentru reducerea consumului de gaze naturale, pentru a avea un consum mai eficient.
  • Pompele de căldură sunt la început, dar am încredere că atâta vreme cât se dezvoltă piaţa de panouri fotovoltaice pompele de căldură vor veni cumva natural pentru clienţii care îşi vor produce energia proprie, tocmai pentru că cel mai eficient mod de utilizare a panourilor fotovoltaice este autoconsumul şi nu neapărat să dăm în reţea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO