Energie

EY: Valoarea tranzacţiilor din energie la nivel european a crescut cu 31% în T2, la 10 mld. dolari, în timp ce la nivel global a scăzut cu 32%. "În România asistăm la o perioadă de aşteptare”

EY: Valoarea tranzacţiilor din energie la nivel european...

Autor: Cristina Bellu

30.08.2017, 12:16 126

Valoarea tranzacţiilor din energie şi utilităţi la nivel european a crescut cu 31% în cel de-al doilea trimestru al anului, la 10,6 mld. dolari comparativ cu perioada similară a anului trecut şi cu 12% faţă de primul trimestru din acest an, Europa fiind singura regiune care a înregistrat o creştere a valorii tranzacţiilor din energie şi utilităţi de la un trimestru la altul, potrivit datelor raportate de EY.

Astfel, în perioada analizată s-a remarcat un număr important de tranzacţii cu valoare mică în segmentul energiei regenerabile, respectiv 29 de tranzacţii reprezentând 55% din volumul total al tranzacţiilor, valoarea medie a tranzacţiei scăzând de la 278,8 milioane dolari în primul trimestru, la 62,15 milioane dolari în T2/2017.

În acelaşi timp, investiţiile din zona de transport şi distribuţie (T&D) au crescut de la 76 milioane dolari în trimestrul întâi, la 4,3 miliarde dolari în trimestrul al doilea, totalizând 40% din valoarea tranzacţiilor.

Spania şi Marea Britanie au rămas principalele ţinte de interes pentru investiţii, cumulând 27%, respectiv 26%, din valoarea totală a tranzacţiilor regionale.

"În România asistăm la o perioadă de aşteptare. Pe de o parte, proprietarii de active de generare a electricităţii din surse regenerabile îşi recalculează fluxul de numerar pe baza percepţiei impactului recentelor schimbări legislative cu efecte în schema de sprijin pentru capacităţile existente. (...) Pe de altă parte, investitorii aşteaptă o clarificare a puterii cu adevărat disponibile şi utilizabile în sistemul energetic naţional pe termen lung. Câtă vreme sunt declaraţi peste 24.000 MW ca putere instalată, iar la o producţie de 10000-11000 MW nu apar pe piaţă capacităţi care să suplinească generatori care măresc preţul, semnalele pieţei privind nevoia de capacităţi suplimentare sunt estompate de datele statistice oficiale. În lipsa unei clarificări nu vom vedea investiţii greenfield pe termen scurt," explică Alexandru-Valeriu Binig, Partener Asistenţă în Afaceri, EY România.

În ceea ce priveşte valoarea tranzacţiilor din energie şi utilităţi la nivel global, aceasta a înregistrat o scădere de 32% în cel de-al doilea trimestru al anului, la 30,8 miliarde dolari, ca urmare a diminuării oportunităţilor de investiţii în segmentul producţiei convenţionale de energie.

În acelaşi timp, numărul global al tranzacţiilor a înregistrat un avans de 17% în trimestrul al doilea faţă de primul trimestru al anului, la 134, conform raportului EY.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO