Energie

Favi Stelian, Nofar Energy Romania: Avem circa 700 MW în proiecte fotovoltaice şi am putea ajunge la 1 GW până la finalul anului. Noi chiar o să construim, avem panourile, avem EPC-urile, avem şi finanţare

ZF Power Summit 2024

Favi Stelian, Nofar Energy Romania: Avem circa 700 MW în...

Autor: Alex Ciutacu

28.02.2024, 15:34 214

Israelienii de la Nofar Energy, care operează împreună cu Ecoenergy cel mai mare parc fotovoltaic conectat la reţea din România, la Răteşti, jud. Argeş, au un portofoliu de proiecte fotovoltaice de 700 MW pentru piaţa locală, care ar putea ajunge la 1 GW până la finalul anului 2024, după cum a explicat Favi Stelian, CEO Nofar Energy România, prezent la ZF Power Summit 2024.

„Avem 155 MW cu partenerii noştri la Răteşti, proiect conectat, avem 314 MW în două proiecte pe aceeaşi staţie (n.r: în Giurgiu), unde am început costrucţia, avem încă 256 MW la Corbii Mari, unde acum am început licitaţia şi avem încă 2-3 proiecte în proces să ajungă anul acesta la ready to build şi să se constriască. Şi noi chiar o să construim, aşa cum a apărut public, avem panourile, avem deja EPC-urile, avem şi finanţare”.

Recent, Nofar a semnat un parteneriat cu furnizorul de echipamente LONGi, pentru 576 MW. Tot recent, Nofar a ajuns la un acord cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), pentru finanţarea unora dintre proiectele pe care le realizează în piaţa locală în perioada următoare.

„Finanţarea e o parte foarte interesantă pentru investitori, să spun aşa. Când am început am înţeles că de fapt toate instituţiile financiare au venit că au nevoie de PPA. Şi la aceleaşi întâlniri am întrebat de unde exact să aduc PPA-urile astea pentru că în 2022 nu vorbeam despre aşa ceva. Şi eu cred că eram exact în paralel, că şi băncile au înţeles că nu merge şi, în final, banca trebuie să vândă bani şi cred că au căutat cui să vândă”.

El spune că la atragerea finanţării a ajutat faptul că proiectul de la Răteşti a fost unul dintre primele proiecte care au ajuns pe piaţă.

„Când ai aşa ceva în CV e mai uşor să mergi la departamentul de care ne tot ferim, departamentul de risc, să mergi să îţi dea finanţări şi noi am mers de fapt pe partea asta şi din cauză că avem aşa mulţi MW a fost clar că trebuie să apelăm la BERD, IFC, şi aşa am făcut şi se pare că era o decizie foarte bună”.

Nofar nu şi-a propus de la început să devină unul dintre cei mai mari jucători din piaţa de energie regenerabilă din România, dar lucrurile s-au schimbat după ce invazia rusească din Ucraina a schimbat perspectivele pieţei de energie la începutul anului 2022.

„Eu când am ajuns în 2021 m-am uitat la piaţă şi ne-am gândit că facem şi noi maxim 200 MW. Asta era strategia în noiembrie 2021. (...) La început ne-am gândit să dezvoltăm de la zero. Când a înceut războiul în februarie, noi am înţeles că o să vină acum mai multe proiecte şi am schimbat strategia, că nu avem timp să aşteptăm un an să scoatem ATR, să înţelegem cum merge. Ne gândeam la reţea, cât poate să susţină. Şi am schimbat strategia şi am început să cumpărăm şi cât mai repede”.

Ce a mai declarat la ZF Power Summit 2024

  • Cred că în următorii 2-3 ani dacă se fac 2 GW în România o să fie bine. 2 GW care chiar se construiesc şi chiar se conectează. Mai e loc de dezvoltare.
  • Eu cred că până în 2030 se pot face 7 GW noi de energie în România.
  • Nimeni nu poate să spună sincer astăzi de câtă stocare ai nevoie pe un proiect. Cine ştie să îmi spună şi mie. Noi încercăm să punem cam capacitate de stocare cam 20% în medie.
  • Noi lucrăm în toată lumea, în SUA, în Israel, în Europa lucrăm în Spania, Anglia, Germania, Polonia, şi cred că cine spune că piaţa din România nu e stabilă şi aşa mai departe nu vede harta exact cum trebuie. (...) Sunt probleme nu ne ascundem, dar trebuie să te uiţi cu nişte ochelari mai roz şi nu cu ochelari negri.
  • Toate provocările se vor rezolva, că dacă nu o să fie investitori nu o să atingi ţintele 2026, 2030, 2050. Sigur, ai nevoie şi de reglementări şi de mai multe, dar ai nevoie de investitori. Noi am reuşit să constrim un proiect şi să îl conectăm anul trecut, asta înseamnă în primul rând că se poate, e un semn clar. Ne uităm la viitor şi piaţa se va dezvolta. Mai repede, mai încet, mai greu, mai nu ştiu cum, dar trebuie să se dezvolte, nu o să rămână România aşa în Europa fără energie verde şi fără să se îndeplinească nimic.
  • Pentru cine se uită la piaţă cred că e clar că 80-90% din ATR-uri o să expire în următorul an şi asta înseamnă că se eliberează şi reţeaua.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO