Energie

George Niculescu, ANRE: De la începutul anului avem autorizaţii de înfiinţare acordate pentru o putere de peste 130 MW şi licenţe doar pentru 10 MW

ZF Power Summit 2024

George Niculescu, ANRE: De la începutul anului avem...

Autor: Alex Ciutacu

27.02.2024, 20:02 122

Volumul de MW care ajunge la licenţiere la autorităţi ca putere instalată dinspre proiectele de energie regenerabilă este mult sub autorizaţiile de înfiinţare acordate până acum în anul 2024, după cum a explicat George Niculescu, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), prezent la evenimentul ZF Power Summit 2024.

„De la începutul anului 2024 avem autorizaţii de înfiinţare acordate pentru o putere de peste 130 MW, care arată practic intenţia dezvoltatorului de a construi o capacitate de producţie, versus licenţe de 10 MW. Puterea instalată care vine la licenţiat este mult mai mica decât puterea instalată care vine la autorizaţii de înfiinţare”.

Autorităţile lucrează în prezent la o modificare a metodologiei de racordare, care se va aplica tuturor producătorilor de energie, nu doar celor care produc energie din surse regenerabile.

„Din punct de vedere al autorităţii de reglementare, ne dorim mai mulţi MW instalaţi în reţele care să producă energie, care să genereze energie ieftină, care să pună presiune pe preţ şi nu ne dorim foarte mulţi MW pe hârtie, în proiecte care nu se vor finaliza sau care au o rată mica de succes în ceea ce priveşte implementarea”.

Niculescu a povestit că sunt propuse două principii: garanţii şi licitaţii.

„Am propus două principii în modificarea metodologiei de racordare: instituirea unei garanţii în valoare de 5% din valoarea lucrărilor din ATR, care să probeze cumva bonitatea, interesul investitorului de a realiza acea investiţie, şi un alt principiu, de a acorda ATR-urile după un principiu de licitaţie”.

Ce a mai declarat la ZF Power Summit 2024:

  • La 31 decembrie 2023 erau aproximativ 120.000 de prosumatori cu 1.440 MW putere instalată
  • Vom intra pe un calendar de discuţii cu operatorii de distribuţie în ceea ce priveşte perioada a cincea de reglementare, chiar de săptămâna viitoare cred.
  • E nevoie să ieşim treptat din această schemă de sprijin, fără să producem şocuri în facturile consumatorilor de energie. Îmi doresc ca acest proces să fie unul lin şi fără niciun fel de probleme şi sunt dispus să punem la dispoziţia autorităţilor decidente toată expertiza colegilor din autoritatea de reglementare pentru a găsi cea mai bună soluţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO