Energie

Greii din gaze, într-un dosar cu „parfum“ de cartel şi abuz de poziţie dominantă

Greii din gaze, într-un dosar cu „parfum“ de cartel...

Autor: Roxana Petrescu

08.06.2016, 00:07 1249

Inspectori ai Comisiei Europene din cadrul Direcţiei Generale Concurenţă, însoţiţi de cei ai Consiliului Concurenţei din România, au demarat în cursul zilei de 6 iunie inspecţii inopinate simultane la sediile Romgaz, Petrom şi Transgaz, jucătorii cheie din domeniul gazelor naturale.

„Comisia are suspiciuni că firmele implicate ar fi încălcat regulile UE antitrust prin care se interzic cartelurile, practicile restrictive şi/sau abuzul de poziţie dominnată. Comisia inves­ti­ghea­ză posibile practiuci anticoncurenţiale în furnizarea şi trans­portul de gaze naturale, mai ales un comportament anti­con­curenţial orientat spre împiedicarea exporturilor de gaze na­turale dinspre România spre statele membre“, se arată într-un co­municat dat de Comisia Euro­peană în cursul zilei de ieri.

În premieră, inspectorii Comisiei Europene sunt asistaţi de cei ai Consiliului Concurenţei.

"Autoritatea română de concurenţă a efectuat demersurile naţionale pentru obţinerea autorizaţiilor legale astfel încât, în caz de obstrucţionare a acţiunii Comisiei Europene să poată fi solicitat sprijinul organelor de poliţie", au comunicat reprezentanţii biroului de presă ai Consiliului Concurenţei.

Toate cele trei firme implicate au confrmat oficial sau neoficial vizita inspectorilor de la Concurenţă, dar nu au dat detalii suplimentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO