Energie

Hidroelectrica cere majorarea preţurilor şi pentru energia vândută către populaţie

Hidroelectrica cere majorarea preţurilor şi pentru energia vândută către populaţie

Foto: Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

10.07.2012, 00:06 907

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, intrat în insolvenţă pe 20 iunie, vrea să crească substanţial preţul la energia vândută pe piaţa reglementată, adică spre populaţie sau mici consumatori, după ce deja a iniţiat negocieri pentru creşterea preţurilor din contractele directe.

Cea mai mare parte a energiei produse de Hidroelectrica este vândută în mod direct către firme precum Energy Holding sau Alpiq, la preţuri mai mici faţă de cele din piaţă, doar o mică parte, de circa 20% din producţia companiei, fiind îndreptată spre populaţie. Problema este că această cantitate, cel puţin anul trecut, a fost vândută sub costuri. "Hidroelectrica a cerut ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei - n.red.) să aprobe creşterea cu 74% a preţului de vânzare a energiei prin contractele reglementate, de la 72 lei la cel puţin 125 lei/ MWh, echivalentul costului de producţie", au precizat surse din piaţă citate de Mediafax.

Potrivit informaţiilor din raportul administratorilor pe 2011, preţul mediu de livrare al energiei electrice al Hidroelectrica a fost de 139,1 lei/MWh, din care pe piaţa reglementată de 86,3 lei/MWh.

Pe de altă parte, în acelaşi document se arată că anul trecut costul mediu anual de producţie a fost de 108,7 lei pe MWh. Măsura de creştere a preţurilor pentru energia livrată pe segmentul reglementat face parte dintr-un întreg arsenal de soluţii care ar trebui să pună pe picioare cel mai valoros activ al statului român care din cauza managementului defectuos a ajuns ca pe 15 iunie să-şi ceară singur insolvenţa şi să o obţină 5 zile mai târziu.

Contractele directe dar şi modul în care Hidroelectrca vinde energie către populaţie sunt doar doi dintre factorii care au lovit puternic în sănătatea financiară a companiei. De altfel, potrivit unor calcule realizate de ZF în zece ani de contracte directe pe lângă conturile Hidroelectrica au trecut mai bine de 1,5 miliarde de euro, sub ochii tuturor guvernelor care s-au perindat pe la conducerea României în ultimul deceniu. La această sumă se adaugă şi banii irosiţi de companie pe contractele de terţii mult supraevaluate. Astfel, la finele anului trceut, cel mai mare producător de energie din România, a ajuns să facă un profit de numai 1,4 milioane de euro la afaceri de 714 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO