Energie

Mihai Necula, Naxxar: Pentru noi ca şi start-up PPA-urile nu funcţionează în acest moment pentru că reprezintă o investiţie vastă de resurse, în general favorizează jucătorul cel mai mare din tranzacţie, iar aici noi suntem clar în dezavantaj

Videoconferinţa Deloitte/ZF

Mihai Necula, Naxxar: Pentru noi ca şi start-up...

Autor: Mircea Nica

13.11.2023, 15:31 118

Pentru noi ca şi start-up PPA-urile nu funcţionează în acest moment pentru că reprezintă o investiţie vastă de resurse, în general favorizează jucătorul cel mai mare din tranzacţie, iar aici noi suntem clar în dezavantaj, a spus Miha-Florin Necula, Country Manager, Naxxar, în cadrul Videoconferinţei Deloitte/ZF.

“În trecut, în alte roluri am fost implicat în negocierea de PPA-uri, dar pentru noi ca şi start-up PPA-urile nu funcţionează în acest moment pentru că reprezintă o investiţie vastă de resurse, în general favorizează jucătorul cel mai mare din tranzacţie, iar aici noi suntem clar în dezavantaj. Avem o problemă cu bancabilitatea. Băncile româneşti tind să fie foarte precaute şi foarte conservatoare cu aceste proiecte din energie regenerabilă şi mai degrabă ratează oportunităţi şi se concentrează mai mult pe riscuri cauzate de crize anterioare. Urmărim cu atenţie discuţiile privind CfD-urile, fondul de modernizare, căutăm un semnal de preţ pe termen lung care să ducă la predictibilitate în piaţă”, susţine Mihai-Florin Necula.

Ce a mai spus Mihai-Florin Necula:

Portofoliul nostru este în acest moment compus din acest cluster de 685 MW pe proiecte eoliene care a făcut recent parte din tranzacţia către Polenergia, mai avem încă 1 GW în proiecte eoliene şi aici suntem în discuţii cu investitori comparabili sau mai mari decât Polenergia. De asemenea, vizăm 1 GW în proiecte de fotovoltaice şi stocarea în baterii fie stand alone fie prin hibridizare.

Având în vedere dimensiunea proiectelor strategia într-adevăr este de a dezvolta aceste proiecte în parteneriat sau joint venture cu un investitor major care să le poată construe. Noi ne dorim în continuare să rămânem ca şi operator alături de acest investitor final.

Noi suntem un start-up, o companie nouă, românească. Echipa noastră are experienţă, oamenii au peste 15 ani în această piaţă.

Suntem la început de drum pe piaţa de PPA-uri. Mai degrabă ne aşteptăm ca PPA-urile la început să fie încheiate între mari jucători din piaţă, mai degrabă pe capacităţi deja existente sau funcţionale, iar pe măsură ce piaţa se va dezvolta, probabil că se va ajunge şi la proiecte noi, dar din nou problema bancabilităţii este cea care blochează dezvoltarea PPA-urilor.

Proiectele nu sunt viabile pe cont propriu, de aceea am intrat în colaborare cu Polenergia. Ei, având în spate un fond de investiţii pot genera aces tpol de capital în construcţia acestor proiecte. Altfel, doar proiectele foarte mici, fotovoltaice, pe stocare pot fi construite pe alt tip de finanţare. Am înţeles din trecut că a existat dorinţa de a se face fotovoltaic, dar nu ştiu dacă în condiţiile actuale de volatilitate este o idee atât de bună să expui atât de mult din piaţă.

La punerea în funcţiune decizia finală aparţine finanţatorului. Această decizie depinde atât de condiţiile de piaţă, cât şi de costul echipamentelor. Vizăm mai degrabă ca partea de dezvoltare, obţinerea tuturor autorizaţiilor necesare să se desfăşoare conform planului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO