Energie

Nuclearelectrica şi Korea Hydro semnează contractul pentru finalizarea primei instalaţii de detritiere din Europa, la CNE Cernavoda

Nuclearelectrica şi Korea Hydro semnează contractul...

Autor: Cristina Bellu

27.06.2023, 15:30 101

Nuclearelectrica şi Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) au semnat marţi, la Seul, contractul de Inginerie, Procurare şi Construcţie (EPC) pentru finalizarea primei instalaţii de detritiere (CTRF) din Europa, la CNE Cernavoda.

“CTRF va îndepărta tritiul din instalatie, ceea ce va duce la o protecţie sporită a mediului, în deplină concordanţă cu obiectivele ESG ale Nuclearelectrica şi ale Europei”, spun oficialii Nuclearelectrica.

Utilizând o tehnologie românească dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, instalaţia de detritiere de la Cernavoda (CTRF) va fi a treia instalaţie de detritiere din lume şi prima din Europa şi va oferi României posibilitatea de a deveni un centru european pentru producţia şi exportul de tritiu - combustibilul candidat al viitoarelor reactoare de fuziune.

De asemenea, România are oportunitatea de a-şi dezvolta lanţul de furnizori şi de a deveni un centru de dezvoltare şi export al tehnologiei şi al know-how-ului românesc de detritiere, folosind fabrici şi forţă de muncă locale.

Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) a fost selectată drept contractant de inginerie, procurare şi construcţii (EPC) în urma unei proceduri de achiziţii publice. Compania operează o instalaţie similară pe amplasamentul centralei nucleare Wolsong, Wolsong Tritium Removal Facility.

Instalaţia de detritiere (eliminare a tritiului) de la Cernavoda va include mai multe domenii de înaltă tehnologie: separare izotopică în fază lichidă, distilare criogenică şi operare în vid înalt.

Durata de finalizare a proiectului este estimată la 50 de luni, iar tritiul produs va fi depozitat în containere specializate sigure şi securizate, pregătite pentru utilizare ulterioară.

"Ne propunem ca până în 2031 să livrăm nu doar 66% din energia curată a României, ci şi proiecte inovatoare şi eficiente care să sprijine dezvoltarea industriei nucleare locale cu multiple beneficii socio-economice. Acesta este un moment excelent pentru a valorifica expertiza românească pentru un viitor energetic sigur şi pentru a împărtăşi cunoştinţele noastre companiilor şi ţărilor care împărtăşesc aceleaşi viziune.", spune Cosmin Ghiţă, director general, Nuclearelectrica.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO