Energie

OMV Petrom a trecut pe pierderi în T3 din cauza petrolului ieftin

OMV Petrom a trecut pe pierderi în T3 din cauza...

Autor: Radu Bostan

05.11.2015, 08:55 954

Producătorul de petrol şi gaze naturale OMV Petrom (simbol bursier SNP) a trecut pe pierderi în trimestrul al treilea, fiind forţat de preţul redus al ţiţeiului să-şi reevalueze activele de producţie, iar segmentul de rafinare şi distribuţie nu a reuşit să compenseze decât parţial pierderile.

Petrom a obţinut un rezultat net negativ de 43 milioane de lei în trimestrul al treilea, faţă de un profit net de un miliard de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, când preţul ţiţeiului era dublu. Vânzările totale au scăzut cu 12%, la 4,8 miliarde de lei.

În primele nouă luni, vânzările au scăzut cu 16%, la 13,6 miliarde de lei, profitul operaţional al grupului s-a redus cu 62%, la 1,3 miliarde de lei şi profitul net a fost de 991 milioane de lei, mai mic cu 59%.

"În primele nouă luni din 2015, performanţa financiară a Grupului a fost sever afectată de scaderea cu aproximativ 50% a preţurilor ţiţeiului comparativ cu perioada similară a anului precedent. Într-un mediu de piaţă cu preţuri mici la ţiţei ce ar putea dura, am decis să ne reducem estimările privind preţul viitor al ţiţeiului, ceea ce a determinat ajustări de depreciere ale unor active din segmentul Upstream", a declarat Mariana Gheorghe, CEO Petrom, într-un comunicat.

Eliminând însă influenţa fluctuaţiilor preţului petrolului, rezultatul CCA al Petrom a fost de 820 milioane de lei, cu 31% mai scăzut decât profitul net CCA din trimestrul al treilea al anului 2014, de 1,18 miliarde de lei.

Petrom calculează rezultatul CCA fără elemente speciale pentru a arăta acţionarilor performanţa companiei "curăţată" de influenţa factorilor din afara controlului său, cum este preţul petrolului, însă dividendele sunt distribuite din rezultatul net care include şi aceste efecte.

Segmentul upstream (explorare şi producţie) a avut o contribuţie negativă de 407 milioane de lei la profitul operaţional (EBIT), din cauza ajustărilor de depreciere a activelor de producţie. Compania a înregistrat aceste ajustări deoarece şi-a revizuit prognozele privind preţul ţiţeiului şi nu mai consideră că activele (zăcăminte, sonde etc.) pot genera profiturile anticipate anterior. În trimestrul al treilea din 2014 segmentul a fost principalul generator de profit, contribuind cu un EBIT de 1,3 miliarde de lei.

Producţia de ţiţei şi gaze naturale a scăzut uşor în trimestrul al treilea.

Segmentul downstream (rafinare şi distribuţie) a produs un profit operaţional de 121 milioane de lei, afectat la rândul său de pierderi din deprecierea stocurilor de petrol ale rafinăriei. Preţul mediu al petrolului de Urali a scăzut cu 51% în trimestrul al treilea faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014, şi cu 19% faţă de trimestrul al doilea din 2015.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO