Energie

Palacios, CEZ: La Fantanele nu era nimic. Acum sute de oameni lucreaza

Palacios, CEZ: La Fantanele nu era nimic. Acum sute de oameni lucreaza
19.04.2010, 16:20 59

Pentru noul director de dezvoltare al cehilor de la CEZ Romaniaproiectul eolian de la Fantanele este deja unul matur. Atentia luise indreapta acum spre investitia de 400 de milioane de euro intr-ounitate de productie pe gaze la Galati pe care cehii spun ca arvrea s-o finalizeze pana in 2015.

Juan Saez Palacios a intrat in top managementul CEZ Romania lainceputul lunii martie dupa ce din anii '90 a facut parte din maimulte companii active in sectorul energetic.

De 20 de ani in energie

"Inca din anii '90 am lucrat in cadrul mai multor companiienergetice prezente in tari precum Spania, Cehia, Portugalia sauZimbabwe. Eram in Romania de mai multi ani, unde am lucrat cu ceide la Union Fenosa (grup energetic spaniol - n. red.) cand amprimit oferta de la CEZ", spune Palacios, director de dezvoltare incadrul CEZ Romania, compania care s-a format in urma privatizariifostei filiale de distributie si furnizare a energiei electriceElectrica Oltenia, dar care a cunoscut in ultimii ani o extindereagresiva mai ales pe zona proiectelor de producere a energieielectrice.

Palacios spune ca nu stie cat va sta in Romania, dar caobiectivele sale sunt de a gasi noi oportunitati pe piata, chiar siin unele domenii cum ar fi cel al energiilor regenerabile unde CEZdeja este implicat in proiecte uriase.

"Piata va decide cat voi sta aici pentru ca nu mai traim vremeamandatelor cu o durata fixa de timp. Principalele mele obiectivesunt consolidarea proiectelor pe care CEZ le are in curs dedezvoltare, dar si continuarea strategiei de identificare a unornoi oportunitati pe piata locala. In fiecare zi analizam acesteoportunitati si nu exlcudem proiecte noi nici pe partea de energieregenerabila si nici pe partea de cogenerare (producerea simultanade energie electrica si de energie termica - n. red.)", spunePalacios.

Viata dupa Fantanele

Cehii spun ca anul acesta, in toamna, prima parte a proiectuluieolian din Dobrogea, cel din Fantanele, va fi pus in functiune,ceea ce inseamna ca 139 de turbine eoliene, fiecare de cate 100 demetri inaltime, vor fi operationale. Dupa aceasta etapa, vor incepeconstructiile la Cogealac astfel incat anul viitor toate cele 240de turbine ale proiectului, cu o capacitate totala de 600 MW,aproape cat un reactor al centralei de la Cernavoda, sa fieinstalate. Nota de plata a proiectului va fi de 1,1 miliarde deeuro.

"Valoarea adaugata a unui proiect precum cel de la Fantaneleeste foarte mare. Intr-adevar, angajati direct ai CEZ la finalulacestui proiect ar putea sa fie cateva zeci, dar intr-un loc incare nu era nimic alte sute de oameni au primit joburi pentru aconstrui drumuri, fundatii, au adus tehnologie, au consumatcarburanti pentru a aduce camioanele si au schimbat cauciucurileacelor camioane. In plus, se specializeaza o intreaga forta de munca ce mai tarziu va fi capabila sa lucreze si la alteproiecte", spune Palacios.

Venituri de 370 mil. euro

Anul trecut, CEZ Romania a avut venituri de circa 370 demilioane de euro, potrivit datelor grupului, si se asteapta pentruanul acesta la un impact major asupra afacerilor odata cu intrareain functiune a centralelor de la Fantanele.

"Dupa ce vom pune in operare in acest an parcul de la Fantanele,acesta va avea un impact major pentru businessul nostru. Pe de altaparte insa, scaderea consumului de energie electrica are un impactasupra partii de distributie a energiei", a mai precizatreprezentantul CEZ Romania.

Dar noul director de dezvoltare al CEZ Romania spune caproiectul eolian este deja unul matur, atentia lui fiindconcentrata spre proiectele care abia acum sunt in faza derealizare, adica cel al reactoarelor nucleare 3 si 4 de laCernavoda si cel al centralei de la Galati, ambele facute inparteneriat cu statul roman.

"Planul nostru este de a da startul centralei in cogenerare(produce simulta energie electrica si termica) de la Galati in2012. In toamna cred ca vom avea studiul de fezabilitate.Capacitatea va fi de aproximativ 400 MW, dar acest nivel poatevaria in functie de modul in care va evolua consumul deelectricitate. In mod normal, pana in 2015 aceasta investitie artrebui sa fie finalizata", spune Palacios.

Centrala de la Galati ar urma sa functioneze pe gaze, iarvaloarea investitiei, la o capacitate de 400 MW, ar putea fi decirca 400 de milioane de euro. Proiectul este facut in parteneriatcu Termoelectrica in urma semnarii unui memorandum in 2008.

Redimensionare viitoare

In ceea ce priveste reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare dela Cernavoda, unde CEZ mai lucreaza cu Enel (Italia), RWE Power(Germania), Iberdrola (Spania), GDF SUEZ (grup franco-belgian),ArcelorMittal Romania, dar si cu statul roman, Palacios spune caacum nu se poate lua o decizie in sensul implicarii firmei in acestproiect cu o valoare de 4 miliarde de euro.

"Intr-adevar lucrurile merg mai usor cand esti de unul singurintr-un proiect, dar intr-o piata nu actionezi niciodataindividual. De exemplu, apa calda care va fi generata la proiectulde la Galati la finalul zilei trebuie s-o dam cuiva, beneficiarulfiind autoritatile locale din zona. Conexiunea cu reteaua detransport de gaze este o alta problema care trebuie rezolvata totalaturi de statul roman", spune Palacios.

CEZ spune ca niciunul dintre proiectele in care este implicat pepiata locala nu necesita o redimensionare ca urmare a impactului pecare criza l-a avut asupra consumului de energie electrica sauasupra finantarilor.

"Proiectele care sunt azi in curs de dezvoltare nu vor firedimensionate din cauza modificarii contextului de piata, contextcare a dus la scaderea consumului de energie. Pentru proiecteleviitoare putem sa ne punem aceasta problema", spune Palacios.

Anul trecut, consumul de energie electrica a inregistrat oscadere de 8,3 procente, prima dupa ani neintrerupti decrestere.

Cea mai importanta parte a acestei scaderi a venit din parteaindustriala, in timp ce consumul casnic chiar a crescut pe fondulcresterii somajului.

Nici consumul de gaze naturale sau de carburanti nu a ramasneafectat, criza diminuand cu circa 15% cererea de gaze pe planlocal si cu 6-10% pe cea de carburanti.

"Stim ca ne aflam acum intr-o criza, dar traim un ciclueconomic, iar proiectele energetice iau ani intregi pana la punereain functiune. Cu o astfel de perspectiva pe termen lung, nu nefacem griji prea mari pentru situatia economica actuala. Piatalocala a energiei electrice este acum jos, dar exista sansaexportului de energie. In plus, foarte multe centrale pe carbunisunt vechi si este nevoie ca acestea sa fie inlocuite cu unelenoi", a mai spus Palacios.

Proiecte multe

Lista proiectelor de producere a energiei electrice in care CEZeste implicat

Reactoarele 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda

  • Valoare: 4 miliarde de euro
  • Capacitate instalata: 1.400 MW

Parcul eolian de la Fantanele si Cogealac

  • Valoare: 1,1 miliarde de euro
  • Capacitate instalata: 600 MW prin 240 de turbine eoliene

Centrala pe gaz la Galati

  • Valoare: 400 de milioane de euro
  • Capacitate instalata: 400 MW

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO