Energie

Panel "România îşi aduce “perlele” din energie pe Bursă, dar ce câştigă?"-2

Autor: Cristina Bellu

04.02.2015, 18:00 64
  • Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia

„Minimul tradiţional cerut înainte de listare e de trei ani. Compania e nouă (CE Oltenia a fost înfiinţată în urmă cu un an şi jumătate - n.red.), dar toate companiile care au fuzionat din cadrul ei sunt mult mai vechi, cu tradiţie în energetica românească, foarte bine cunoscute. Nu cred că e o problemă foarte mare (pentru listare - n.red.).“

  • Daniela Lulache, director general al Nuclearelectrica

„Este obligatoriu ca preţul energiei să îşi revină, dar nu ştim când. Atâta timp cât energia regenerabilă îşi permite să vândă cu zero este destul de greu pentru noi ceilalţi să intrăm în competiţie.“

„Insist pe următoarea idee. Nu putem să gândim construcţia a două reactoare din perspectiva consumului de astăzi. Noi, dacă reuşim să structurăm proiectul în acest an, vom avea probabil cele două noi reactoare peste zece ani. Întrebarea este cum va arăta consumul în România în 2025? Probabil, cel mai posibil, Unitatea 1 va fi închisă. Cred că aceasta este paradigma în care trebuie să tragem concluzia dacă avem sau nu nevoie de reactoarele 3 şi 4. Conform tuturor datelor pe care le avem la ora actuală, răspunsul este da.“

  • George Cristodorescu, preşedinte Consiliului de Supraveghere, Hidroelectrica

„Poate fi o soluţie (companii energetice cu un mix de producţie - n.red.). Alternativa ar fi ca fiecare sursă să fie dimensionată corect. Strategia trebuie să determine care este structura şi mixul energetic pentru fiecare ţară. În lipsa unui model de piaţă pe care să îl aplici prin care să vezi care este abordarea sectorială, este foarte greu.“

„Uşor ar fi să spun că dacă Nuclearelectrica face unităţile 3 şi 4, merită şi Tarniţa (hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti, n.red.). Nu cred că e chiar aşa de uşor. Cred că acest proiect este o opţiune strategică. Din punct de vedere strict economic, nu aduce acea rentabilitate pe care şi-o doreşte orice proiect. Este un proiect care trebuie dezvoltat măcar până la faza de decizie comercială. Din păcate el a fost purtat o mare perioadă fără a se ajunge la o concluzie.“

„Energia (verde - n.red.) devine produs complementar iar certificatul verde este produsul principal. În acel moment este distorsionare pe întreg lanţului valoric.“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO