Energie

România, o piaţă reglementată generos pentru utilităţile străine: A treia cea mai profitabilă piaţă pentru Enel, cap de serie pentru cehi, de două ori mai bună decât ţara-mamă pentru francezi

România, o piaţă reglementată generos pentru...

Autor: Roxana Petrescu

08.09.2015, 13:00 1694

Reglementările din piaţa energiei din România se dovedesc a fi profitabile pentru marile grupuri de utilităţi active local, în multe cazuri marjele obţinute aici fiind semnificativ mai mari decât cele înregistrate în ţările de provenienţă ale firmelor de profil.

Italienii de la Enel au lucrat în România la o marjă a profitului operaţional (EBITDA) de aproape 28%, potrivit datelor publicate în raportul pentru primul semestru al anului, nivel care poate stârni invidii pentru orice altă industrie din economia locală.

Enel este cel mai mare distribuitor privat de energie din România, deservind 2,5 milioane de consumatori din Muntenia Sud (Bucureşti), Banat şi Dobrogea. Potrivit informaţiilor diponibile, circa 80% din toată energia pe care compania o distribuie ajung către micii consumatori reglementaţi.

 

Doar Columbia şi Peru sunt mai bune

Cu această marjă a profitului operaţional, după primul semestru al anului România era a treia cea mai profitabilă piaţă a Enel la nivel global, primele două locuri fiind ocupate de Columbia şi de Peru. În Italia de exemplu, italienii au lucrat în primele şase luni ale anului la o marjă de 16,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO