Energie

Situaţia alimentării cu gaze în prima zi de iarnă adevărată din România. De ce importăm dacă depozitele sunt aproape pline şi industria este tot închisă? „Nu este un import de care România are în acest moment nevoie, dar sunt nişte cantităţi contractate şi plătite.“

Autor: Roxana Petrescu

09.01.2024, 00:08 6141

În cursul zilei de ieri, România importa 4,8 milioane de metri cubi pe la Negru Vodă, în timp ce 2,2 mi­lioane de metri cubi plecau spre Ungaria. Oamenii din industrie spun că nu va fi nicio problemă privind alimentarea cu gaze chiar şi cu episoade de iarnă mai dure, dar întrebarea este de ce România continuă să importe gaze dacă depozitele sunt pline, consumul industrial este redus, iar în producţia internă este şi gazul nou din Marea Neagră extras de americanii de la Black Sea Oil & Gas?

Potrivit datelor de pe site-ul Transgaz, operatorul sistemului naţional de transport al gazului natural, ieri în jurul orei 13:00 consumul intern era asigurat prin intermediul unei producţii interne de gaze de 24,2 milioane de metri cubi, 21,8 de milioane de metri cubi erau extrase din depozitele de înmagazinare, alte 4,8 milioane de metri cubi reprezentau importul de gaze. Din această cantitate importată, 2,2 milioane de metri cubi erau exportaţi către Ungaria.

„Stăm foarte bine în ceea ce priveşte alimentarea cu gaze şi nu vom avea nicio problemă chiar dacă vor urma episoade mai dure de iarnă“, spun oameni din cadrul siste­mului de gaze. În acest moment, depo­zitele de înmagazinare a gazului din România sunt pline în proporţie de 81%, după cum arată datele Gas Infrastructure Europe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO