Energie

Ştefan Gadola, EnergoBit: Firma noastră este implicată în ATR-uri de peste 10.000 MW pentru diferiţi clienţi. Sunt ATR-uri pentru peste 40.000 MW în total

ZF Power Summit 2024

Ştefan Gadola, EnergoBit: Firma noastră este implicată...

Autor: Alex Ciutacu

29.02.2024, 15:29 166

Grupul EnergoBit este unul dintre cei mai mari jucători din tranziţia energetică locală, fiind implicaţi în aproape un sfert din toate ATR-urile (Avizele Tehnice de Racordare) emise la acest moment, a explicat Ştefan Gadola, chairman of the board EnergoBit în cadrul evenimentului ZF Power Summit 2024.

„Noi la EnergoBit suntem norocoşi. Avem foarte mult de lucru. Suntem implicaţi în diferite proiecte de la A la Z, de la studii la conectare la reţea. Doar firma noastră este implicate în ATR-uri de peste 10.000 MW pentru diferiţi clienţi. Este incredibil. Şi sunt 3-4 firme ca ale noastre, sunt ATR-uri pentru peste 40.000 MW în total”.

Este de precizat că din cele 40.000 MW care există la nivel de ATR-uri cea mai mare parte din proiecte nu va ajunge să fie realizată, după cum au explicat alţi specialişti prezenţi la ZF Power Summit 2024.

Pe de altă parte, Gadola a vorbit despre nevoia de stocare, care trebuie promovată mai mult în România, inclusiv în rândul prosumatorilor.

„Trebuie să promovăm stocarea la prosumatori. OK, produci, dar când ai mai mult stochezi şi consume seara, noaptea, când nu produci”.

Ce a mai declarat la ZF Power Summit 2024:

  • Fără stocare nu există viitor.
  • Astăzi stocarea a devenit esenţială şi va fi necesară, vă spun clar. Dacă nu ne gândim şi nu avem o strategie pentru stocare o să avem parcuri fotovoltaice care se vor deconecta. În urmă cu trei ani noi am avut un parc mic eolian şi am fost înrerupt de câteva ori. Nu a fost catastrofă pe un parc mic, 15 MW, dar vă spun că dacă ai un parc de 200 MW şi te întrerupe de trei ori într-o lună nu dormi prea bine.
  • Am avut în urmă cu un an o propunere din partea celor de la Ministerul Economiei din Ungaria să investească ei în stocarea de la Tarniţa-Lăpuşteşti. Am fost şocat. Iată, alţii se gândesc că nu au cum să consume energia pe care o produc în timpul zilei.
  • Trebuie să obţinem un preţ al energiei atractiv pentru a aduce investitori în consum, să spun aşa. Astăzi al propune guvernului să se concentreze pentru a aduce consumatori.
  • Este dreptul fiecărui consumator să îşi producă energia dacă poate. Am auzit şi ştiri despre taxa pe soare. Am fost îngrozit. Nu cred că se poate aşa ceva. Anul acesta ni s-a promis că nu va fi aşa ceva, dar poate la anul se vor gândi să pună şi taxă pe soare.
  • În acest an am deschis o nouă fabrică, de posturi de transformare, la Bacău, ne dezvoltăm, ne gândim cum să facem să producem într-un ritm cât mai scurt ce este nevoie pentru aceste proiecte care sunt foarte multe. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO