Companii

Enterprise Investors achiziţionează supermarketurile CBA Slovacia, a cincea investitie a fondului in retailul din Europa Centrală şi de Est

Enterprise Investors achiziţionează supermarketurile...

Autor: Roxana Rosu

03.11.2017, 10:13 183

Polish Enterprise Fund VII, un fond de private equity administrat de Enterprise Investors, a semnat un acord pentru achiziţia integral a acţiunilor CBA Slovacia, un retailer alimentar independent, valoarea totală a tranzacţiei nefiind dezvăluită.

Ca parte a acordului, EI va furniza şi capital adiţional de 16 milioane euro pentru răscumpărarea datoriilor companiei şi pentru finanţarea extinderii. Tranzacţia este condiţionată de obţinerea aprobărilor antimonopol.  

CBA, o compania originară din Ungaria, este prezentă şi în Polonia, Romania, Serbia, Cehia, Slovacia şi Bulgaria cu peste 7.000 de magazine în total. Pe piaţa locală compania a lansat conceptul de franciză în 2002. 

CBA Slovacia administrează o reţea de 310 supermarketuri şi magazine alimentare de proximitate în vestul şi centrul Slovaciei şi este unul dintre cei mai mari retaileri din ţară, clasat chiar sub lanţurile internaţionale. Compania a fost creată de Marian Šufliarsky şi dezvoltată de fiul său, Marian Šufliarsky Jr., sub a cărui conducere a fost dezvoltat un nou concept de supermarket.. În 2016 veniturile companiei au atins 130 milioane euro.

"Suntem convinşi că CBA Slovacia este o platformă bună pentru dezvoltarea comerţului alimentar de proximitate, a cărui importanţă va creşte pe măsură ce consumatorii vor dori tot mai mult să îşi facă cumpărăturile lângă locuinţă,” a spus Michał Rusiecki, managing partner la Enterprise Investors, coordonatorul acestei tranzacţii.

Din 1990, EI a investit 173 milioane euro în cinci lanţuri de retail în regiunea Europei Centrale şi de Est (inclusiv în achiziţia CBA Slovacia).  Enterprise Investors a fost consiliat în această tranzacţie de White & Case (juridic), PwC (taxe şi contabilitate) şi de GHS Legal. KPMG Corporate Finance a fost consultantul principal al vânzătorului, sprijiniţi de Hillbridges (legal) şi KPMG (taxe şi contabilitate).

 “Intenţionăm să sprijinim compania şi planurile sale ambiţioase de a îşi moderniza reţeaua existentă şi de a o extinde în mod semnificativ în viitor, în timp ce vom oferi clienţilor produse de bună calitate, locale şi proaspete, mai aproape de casele lor”, a adăugat Martin Chocholáček, country director la EI Slovacia.

La rândul lui, CEO-ul companei, Lukas Mucha, a spus că a văzut succesele EI în alte investiţii în retailul alimentar, mai ales Dino în Polonia şi Profi în Romania şi este convins că CBA are perspective excelente pentru creştere viitoare, cu sprijinul EI.”

Enterprise Investors este una dintre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrală şi de Est. Activă din 1990, firma a strâns nouă fonduri cu un capital total care depăşeşte 2,5 miliarde EUR. Aceste fonduri au investit 1,8 miliarde EUR în 139 de companii din diverse sectoare şi au vândut 125 de companii realizând încasări brute de 3,5 miliarde EUR. Firma are o prezenţă continuă în Slovacia din 2001, unde a investit 100 milioane EUR în companii slovace (inclusiv în achiziţia CBA).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO