Companii

Eşecul unui sistem de sănătate bolnav care costă mii de vieţi în fiecare an. Şapte din zece aparate RMN din România sunt în spitale private. Câţi pacienţi le pot accesa?

Eşecul unui sistem de sănătate bolnav care costă mii...

Autor: Georgiana Mihalache

08.07.2022, 14:00 5014

Liste de aşteptare de câteva luni pentru o investigaţie RMN decontată de stat, „aşteptare“ care în cazuri grave costă viaţa sau programare pe loc, chiar şi în aceiaşi zi, la privat cu sute sau mii de lei plătiţi din buzunar. Aceasta este imaginea sumbră a diagnosticului şi prevenţiei în România, ţară care a consemnat 335.000 de decese în 2021.

„Numărul de aparate de rezonanţă magnetică nucleară este de 298, din care 31% (92 de aparate – n. red.) se află în sistemul public. Asigurarea cu RMN este de 15 la 1 mil. locuitori. 18% din aceste aparate sunt mai vechi de zece ani“, scriu auto­rită­ţile în PNRR la capitolul dedicat sănătăţii.

Constantin M., un pacient de 65 de ani, a făcut RMN la glezna stângă în cadrul unei clinici private de recuperare din Capitală în aceeaşi zi în care a primit recomandarea de la medicul ortoped.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO