Companii

Exporturile au sfidat criza în acest an. Vor continua să accelereze sau vor încetini în 2011?

Exporturile au sfidat criza în acest an. Vor continua să accelereze sau vor încetini în 2011?

Autor: Claudia Medrega

30.12.2010, 13:57 41

Exporturile s-au aflat pe un trend ascendent pe parcursulîntregului an, susţinute de cererea externă, însă nu au reuşit săantreneze revenirea economiei care a continuat să se zbată înrecesiune şi în 2010, în absenţa redresării cererii interne.

Exporturile au fost de fapt singura parte a economiei care amers bine, creşterea continuă a acestora transmiţând semnaleîncurajatoare.

România a ajuns în acest an pe locul patru în Uniunea Europeană(UE) ca ritm de creştere a exporturilor, conform ultimelorstatistici ale Eurostat.

Potenţialul exporturilor este însă limitat, având în vedereponderea redusă a acestora în PIB, de circa 30%, precum şiperspectiva încetinirii relansării ţărilor din UE, principaliiparteneri comerciali ai României.

Pentru anul viitor unii analişti anticipează încetinirearitmului de creştere a exporturilor. Iar dacă în 2010 importurileau crescut mai lent decât exporturile, pentru anii următori seanticipează inversarea situaţiei.

Nu doar exporturile în valoare absolută contează, ci şiexporturile nete, fiind importantă şi dinamica importurilor. Anultrecut exportul net a avut o contribuţie pozitivă puternică la PIB,însă încetinirea zonei euro ar putea determina o influenţă negativăa acestui indicator la creşterea economică.

În acest an revenirea cererii pe pieţele străine şi cursul deschimb avantajos au adus o creştere nesperată a exporturilor, careau totalizat în primele zece luni 30,3 miliarde de euro, cu 26,7%peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Septembrie şi octombrie au adus chiar recorduri istorice pentruvaloarea lunară a exporturilor, care a oscilat în jurul a 3,5miliarde de euro.

Totuşi, revenirea exporturilor nu a fost suficientă pentru aaduce economia pe plus, în condiţiile în care acestea reprezintăcirca un sfert din Produsul Intern Brut. De altfel, întreagaactivitate de export este concentrată la doar câteva companii mari,care nu reuşesc să angreneze restul economiei.

Daciile de la Piteşti şi telefoanele Nokia made in Cluj au fostvedetele în acest an, având o contribuţie importantă la redresareaexporturilor.

Atât Renault, cât şi Nokia au mizat puternic pe pieţele externeşi au reuşit astfel să se menţină pe creştere într-o perioadă încare economia românească s-a afundat în recesiune. Problema este căDacia şi Nokia au circa 20.000 de angajaţi, iar la salariile mediide circa 300 de euro masa salarială anuală de doar câteva zeci demilioane de euro nu poate contribui foarte mult la relansareaconsumului.

Cele două generează împreună circa 11% din exporturile Românieişi au contribuit cu aproape o cincime la creşterea exporturilor.Cererea ridicată de la export a determinat cele două companii săapeleze chiar la "închirierea" de angajaţi, o metodă mult maiflexibilă de angajare.

Vânzarea de maşini produse la Mioveni pe pieţe ca Germania,Franţa sau Italia a reuşit să readucă exporturile României lanivelul de dinainte de criză.

Evoluţia favorabilă a exporturilor a fost influenţată decreşterea sectorului industrial din Europa, dar şi de măsurileluate de guvernele din ţările UE, cum ar fi programele Rabla pentruînnoirea parcului auto. O influenţă asupra cifrelor a venit şi dela efectul de bază având în vedere scăderile de anul trecut.

În primele zece luni din acest an exporturile au urcat cu 26,7%comparativ cu aceaşi perioadă a anului trecut, la 30,3 miliarde deeuro, iar importurile au ajuns la 38,07 miliarde de euro, încreştere cu 18,7%.

În octombrie importurile au scăzut cu 2%, în euro, comparativ cuseptembrie, în timp ce faţă de octombrie 2009 au urcat cu15,1%.

Ritmul de creştere a importurilor a decelerat pe fondul scăderiiconsumului privat, a cererii interne, după implementarea măsurilorde austeritate.

Exporturile au crescut cu 28%, în euro, comparativ cu lunaoctombrie de anul trecut, ritmul temperându-se faţă de avansulanual de 35% înregistrat în septembrie. Faţă de nivelul record dinseptembrie, de 3,51 miliarde de euro, creşterea exporturilor înoctombrie a fost de doar 0,2%.

În condiţiile creşteri mai accelerate a exporturilor comparativcu importurile, deficitul comercial a scăzut în primele zece lunicu 4,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 7,7 miliardede euro. În octombrie, deficitul a fost de 736,5 milioane de euro,în scădere cu 210,9 milioane de euro faţă de octombrie 2009.

În primele zece luni, ponderi importante în structuraexporturilor şi importurilor au fost deţinute de maşini şiechipamente de transport (42,2% la export şi 34,9% la import) şialte produse manufacturate (33,7% la export şi respectiv 31,2% laimport).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO