Companii

Fabrica de fabrici de 3,2 milioane de euro la Brasov

22.06.2005, 16:16 113

Compania maghiara Klitehnima, care detine o fabrica de structuri de otel la Timisoara, a investit peste 3,2 milioane de euro in constructia unei fabrici la Brasov. Structurile de otel sunt folosite la hale industriale si comerciale.

Noua locatie va avea o suprafata construita de 10.000 mp si va incepe productia de structuri de otel in toamna acestui an.

"Am cumparat anul trecut 3,5 hectare de teren la Brasov, iar in decembrie am inceput constructia fabricii, pentru ca dorim sa castigam o cota de piata solida in Romania, dar si sa fim mai aproape de clientii din Capitala. In constructii, termenele de predare a lucrarilor devin din ce in ce mai importante, iar livrarile trebuie realizate prompt", a declarat Matiz Bertalan, administrator al companiei.

El a mai spus ca fabrica de la Brasov este proiectata pentru o cerere masiva pe piata interna, doar 10% urmand sa ajunga la export, in statele din Europa de Est.

"Am inceput deja productia de proba, urmand ca in toamna sa incepem productia efectiva", afirma administratorul Klitehnima. Noua fabrica va avea la inceput o capacitate de 300 de tone pe luna, urmand ca in trei ani sa ajunga la peste 600 de tone.

Compania detine din 1999 o fabrica in Timisoara, cu o capacitate de productie lunara de 350-400 de tone, si o alta in Ungaria care realizeaza intre 550 si 600 de tone lunar. "Clientii importanti ai centrului de productie de la Timisoara sunt in Romania, exportul reprezinta intre 6 si 8% din cifra noastra de afaceri", explica Bertalan. Dezvoltarea capacitatilor de productie actuale a determinat conducerea companiei sa achizitioneze o locatie si la Targu Mures, unde se vor produce fatade si sisteme de inchidere pentru hale industriale si comerciale. Investitia este de aproximativ 0,8 mil. euro. "Sumele alocate au fost mai mici, deoarece constructia exista deja si a fost nevoie doar de renovare", afirma Bertalan. Suprafata construita este de 3000 mp.

In contextul noilor investitii in capacitati de productie, compania mizeaza in acest an pe o cifra de afaceri de 13 mil. euro, cu 30% mai mult fata de 2004. "Motorul acestei activitati e aderarea la Uniunea Europeana si investitiile straine. Peste 60% dintre clientii nostri sunt companii cu capital strain, insa si numarul colaboratorilor romani se va modifica. La inceput reprezentau doar 10% din afacerile noastre, acum reprezinta 30% si sunt sigur ca numarul lor va creste", spune Bertalan.

Una dintre cele mai mari probleme cu care s-a confruntat firma maghiara la Brasov se leaga de slaba calificare a fortei de munca. "Am ales Brasovul si pentru ca este una dintre zonele industriale din Romania si ne-am gandit ca vom gasi personal calificat. Nu a fost asa si am fost nevoiti sa reinstruim personalul. A fost o cheltuiala in plus, pe care nu am luat-o in calcul in momentul in care am pornit investitia", spune Matiz Bertalan.

Klitehnima a incheiat anul 2004 cu o cifra de afaceri de 10 mil. euro, cu 25% mai mare decat in 2003. dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO