Agrobusiness

Fermierii români şi-au pariat toţi banii pe rapiţă

6 ian 2016 Autor: Bogdan Alecu

Suprafaţa cultivată cu grâu a scăzut dramatic, cu 147.000 de hectare.

Fermierii români au extins la 412.000 de hectare suprafaţa cultivată cu rapiţă pentru acest sezon, în creştere cu aproape 50% faţă de anul anterior, fiind a treia cea mai mare suprafaţă cultivată după 2009 şi 2010, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii. Pe de altă parte, temperaturile ridicate din decembrie au dus la o dezvoltare mai rapidă a plantelor ce ar putea dăuna în lunile următoare.

Suprafaţa plantată cu grâu a scăzut cu 147 de mii de hectare faţă de sezonul trecut, ajungând la mai puţin de 2 mi­lioane de hectare, la mi­nimul ultimilor nouă ani.

Producţia de cereale a României a scăzut cu 25% în 2015, potrivit datelor Eurostat, la 16.815 mii de tone, faţă de peste 22.000 de mii de tone anul trecut. A fost al doilea cel mai slab an pentru cereale din ulti­mii cinci, pro­ducţia fiind pu­ternic afec­tată de se­cetă. Po­trivit lui Lau­renţiu Baciu, preşe­din­tele Li­gii Asociaţiilor Produ­căto­rilor Agricoli din România (LAPAR), la porumb a fost căderea cea mai mare, de circa 50%. Chiar şi zonele cele mai bune au avut producţii cu 15-20% mai mici decât anul trecut. Zonele bune au fost cele din sudul ţării, respectiv Brăila, Galaţi, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.01.2016

 
Cuvinte cheie:
fermieri
, rapita
, grau
, bani
, cereale
, ministerul agriculturii
, productie
, agricultura
, recolta
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide