Companii

Firma de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii obţine o decizie legată de stabilirea sediului fix pentru plata TVA: instanţa anulează obligaţii fiscale de 13,5 milioane de euro

Firma de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii obţine o...

Autor: Cristina Bellu

29.03.2024, 11:59 132

Echipe mixte de avocaţi şi consultanţi fiscali din cadrul Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi Ţuca Zbârcea & Asociaţii Tax au asistat şi reprezentat cu succes o companie internaţională într-o dispută fiscală având ca obiect anularea deciziilor emise de autorităţile fiscale din România privind obligaţii de plată a TVA generate de stabilirea sediului fix. Suma anulată în instanţă este în cuantum de 13,5 milioane de euro.

“Hotărârea definitivă este o premieră pentru România şi reprezintă un punct de cotitură în modul de interpretare a dispoziţiilor naţionale şi europene cu privire la noţiunea de sediu fix şi aplicarea sa practică la operaţiunile economice specifice fiecărei companii nerezidente”, spun reprezentanţii casei de avocatură.

Din echipa de avocaţi şi consultanţi fiscali implicaţi în acest dosar au făcut parte Ioana Hrisafi (Partener, Litigii), Cristian Velcu (Partener, Ţuca Zbârcea & Asociaţii Tax) şi Mihail Petcu (Avocat Senior, Litigii).

Tematica sediului fix se află în continuare în vizorul autorităţilor fiscale, având un impact deosebit  în materia TVA. Urmare a soluţiilor adoptate de instanţele de judecată, se impune ca organele fiscale să trateze cu o rigoare sporită fiecare inspecţie fiscală în care analizează incidenţa sediului fix din perspectiva TVA, ţinând cont de ansamblul documentaţiei şi argumentelor prezentate de societăţile verificate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO