Companii

Gabriel Aldea, broker la Intercapital: Traim momente istorice pe Bursa, despre care se va scrie in carti

Gabriel Aldea, broker la Intercapital: Traim momente istorice pe Bursa, despre care se va scrie in carti

Gabriel Aldea, responsabil de Departamentul Front Office la Intercapital Invest: Comparatia actualei crize cu Marea Depresiune din anii '30 nu mi se pare deplasata. Suntem in mijlocul furtunii care este departe de a se fi terminat. Una dintre temerile mele este ca aceasta criza sa fie mai de durata.

28.09.2008, 20:40 154

"Mi-am dat seama ca asist la evenimente istorice, vineri, pe 19 septembrie, cand Bursa a crescut cu aproape 15%, dupa ce s-a prabusit cu 20% in primele zile ale saptamanii. Astfel de miscari bruste si in extreme ale Bursei sunt o premiera in istorie si se vor scrie carti despre ceea ce s-a intamplat", a spus Gabriel Aldea, broker la Intercapital Invest, responsabil de Departamentul Front Office.Gabriel Aldea, broker la Intercapital Invest, investeste la Bursa de peste sase ani, cu o experienta in brokeraj de trei ani.
Numita de analistii economici Marea Turbulenta, facand aluzie la crahul economic din anii' 30 ai secolului trecut, criza financiara a atins punctul de fierbere pe 14 septembrie. Odata cu anunturile in cascada ale marilor banci de investiti americane in-trate in faliment sau la un pas de prabusire, si care implorau pentru mana salvatoare a Fed-ului.
"Comparatia actualei crize cu Marea Depresiune din anii '30 nu mi se pare deplasata. Suntem in mijlocul furtunii care este departe de a se fi terminat. Una dintre temerile mele este ca aceasta criza sa fie mai de durata si mai de amploare decat crizele prin care au trecut pietele financiare si de capital pana in prezent", a continuat Aldea, care investeste de sase ani pe Bursa locala.
Marea Depresiune, inceputa in 1929 si finalizata in anumite state zece ani mai tarziu, este pana in prezent cea mai lunga perioada de criza prin care au trecut pietele internationale.
"Primele semne ale actualei crize au inceput in vara anului trecut si de atunci scaderile par ca nu se mai opresc. Uitandu-ma la cum arata piata locala, la interesul scazut al investitorilor si la volumele mici, cred ca acestea se vor accentua si in 2009. Putem asista la un trend de revenire la finalul anului viitor, desi astfel de estimari sunt dificil de facut", a spus el.
Ce inseamna insa sa fii broker atunci cand Bursa este in corectii, cand valoarea portofoliilor clientilor scade cu peste 70% si ce sentimente te incearca atunci cand investitorii sunt cuprinsi de panica. "Ordinul primit de la client se executa, nu se discuta. Daca primesc un ordin ferm de vanzare, il execut. Daca clientul nu este hotarat ce sa faca, ii pot face o serie de recomandari. Atat investitorii, cat si brokerii au fost cuprinsi de panica saptamanile trecute, si asta pentru ca au fost confruntati cu o sumedenie de stiri si informatii pe care le-au interpretat in mod emotional, in functie de starea lor de spirit momentana", a explicat Aldea.
Un broker "bun" trebuie sa se rupa de bruiajul emotional care il inconjoara. Anduranta la stress este una dintre abilitatile indispensabile profesiei de broker.
"Eu de exemplu incerc sa fac cu totul altceva dupa ce se inchide sedinta de tranzactionare. Cand ajung acasa incerc sa uit de Bursa. Trebuie insa sa recunosc ca in momentele in care a scazut puternic Bursa de la Bucuresti, pe la zece si jumatate seara, nu m-am putut abtine si m-am uitat sa vad ce fac bursele din America", a marturisit Aldea, adaugand ca pentru brokeri, Bursa este ca un drog de care devin dependenti.
Investitorii sunt lacomi, iar lacomia i-a impins pe multi sa faca plasamente risicante, uitand de risc in favoarea profitului. Nu este de mirare ca investitorii joaca la Bursa "pentru ca vor sa castige cat mai multi bani".
"Nu stiu daca aceasta lacomie este buna sau rea, dar este normala. Face parte din regulile pietei. Anul trecut, cand actiunile erau scumpe, investitorii nu ar mai fi trebuit sa cumpere, dar nu au facut acest lucru. Acum cand sunt ieftine, nu cumpara nimeni, ci toata lumea vinde. Este un paradox", a spus Aldea.
Acum cand piata scade, o intrebare care trece prin mintea multora dintre investitori este "daca actiunea poate ajunge la valoarea zero". Situatie posibila doar in cazul unui scenariu in care societatea listata intra in faliment si mai putin in cazul unor scaderi.
"Atat timp cat societatea nu intra in faliment, nu exista riscul ca valoarea unei actiuni sa ajunga la zero", a spus el.
Multe dintre vanzarile masive care au avut loc anul acesta au fost alimentate de teama investitorilor ca pretul actiunilor poate scadea si mai mult, acestia preferand sa marcheze o pierdere de teama uneia mai mari in perspectiva.
Ce rol joaca insa brokerul in ecuatia vanzarilor masive?
"Multi brokeri se abtin sa mai faca recomandari de cumparare clientilor pentru ca au mai facut acest lucru la inceputul anului, motivand ca actiunile au preturi promotionale, recomandari care in timp s-au dovedit a fi prea putin inspirate. Pe masura ce piata va continua sa scada, va scadea si numarul de recomandari de cumparare", a fost de parere Aldea.
Nu putini au fost cei care la inceputul anului au laudat reducerile de pe Bursa, agresivitatea corectiilor care au urmat le-a contrazis insa prognozele. Scaderile Bursei locale au intrecut in amploare deprecierea suferita de alte burse din Europa.
De ce scade la noi mai mult decat la ei?
"Cand am avut cresteri continue timp de aproape sapte ani, niciunul dintre investitori nu s-a intrebat de ce a crescut Bursa de la Bucu-resti cand cele din Germania sau Statele Unite au scazut foarte mult la inceputul anilor 2000. Noi am experimentat doua cicluri de cresteri continue, in timp ce alte piete din Europa au trecut printr-un ciclu de crestere, urmat de descresteri. Astfel ca si scaderile pe piata locala sunt mult mai ample", a continuat Aldea.
Corelatia este un alt factor ce poate explica sensibilitatea mult mai ridicata a pietei locale la scaderi. "In 2005 si 2006, corelatia pietei locale cu cele externe era declansata de investitorii straini, care detineau expuneri pe mai multe piete, inclusiv pe cea romaneasca. Corelatia avea loc cu o decalare de la cateva sedinte pana la cateva saptamani. Din iulie 2007, corelatia pietei locale cu cele straine este aproape simultana, fiind intarziata doar de diferentele de fus orar dintre sedintele de tranzactionare. In absenta investitorilor straini, investitorii locali au devenit tot mai constienti de aceasta corelatie, iar pe fondul scaderilor, aceasta devine mult mai evidenta", a explicat Aldea.
Cine da insa startul in acest lant trofic al dependentelor internationale?
"Corelatia incepe din SUA si se extinde inspre pietele europene si asiatice. Cresterea de vineri, 19 septembrie, inregistrata de Bursa de la Bucuresti, a avut loc pe fondul corelatiilor intre piete si al stirilor pozitive legate de planul de salvare a sectorului financiar", a spus el.
Cum Statele Unite ale Americii au dat startul crizei actuale, tot de acolo va veni si sfarsitul turbulentelor internationale.
"Este destul de greu de spus cum vor arata pietele dupa ce criza va lua sfarsit. Un lucru este insa sigur, reglementarea pietelor va fi mult mai riguroasa", a conchis Aldea.

 

 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO