Companii

Germanii de la Stada, care construiesc o fabrică de medicamente în Turda, au avut vânzări globale de peste 2 mld. euro în S1/2023. „Subsidiara din România a contribuit alături de celelalte pieţe la performanţele financiare consolidate ale grupului”

Germanii de la Stada, care construiesc o fabrică de...

Autor: Georgiana Mihalache

18.08.2023, 15:16 728

Grupul farmaceutic Stada, cu prezenţă în România de peste trei decenii, care construieşte o fabrică de medicamente în Turda, judeţul Cluj, a raportat vânzări totale de 2,1 miliarde de euro în primul semestru din 2023, la nivel de grup. Faţă de S1/2022, vânzările au crescut cu 16% anul acesta. La rezultate a contribuit şi subsidiara locală.

„Performanţele obţinute de Stada la nivel global (...) reprezintă şi o garanţie a continuării planurilor investiţionale anunţate deja, România fiind una dintre ţările beneficiare. Compania subsidiară din România a contribuit alături de celelalte pieţe la performanţele financiare consolidate ale Grupului. În acelaşi timp, aduce pe piaţa locală resurse financiare pentru construcţia facilităţii de producţie din Turda, adăugând know-how de producţie şi supply chain internaţional, transformând astfel România într-un adevarat hub farmaceutic regional”, a spus Mihai Fugarevici, country manager Stada România, potrivit unui comunicat de presă.

Stada vinde produse în 120 de ţări, are 20 de fabrici, iar numărul de angajaţi la nivel global a depăşit 13.000 de persoane. În total, în România, Stada are peste 200 de produse distincte în portofoliu. În România, prezenţa Stada include sediul din Bucureşti, un laborator de testare a produselor în Timişoara, dar şi un depozit de medicamente, tot în Timişoara. În plus, compania investeşte 50 mil. euro într-o fabrică de medicamente de la zero

La nivel de segmente de business, zona de consumer healthcare – medicamente fără reţetă şi suplimente alimentare, au adus peste 870 mil. euro la vânzările grupului din primul semestru din 2023, cu 19% mai mult faţă de perioada similară din anul trecut. Doar acest segment a adus astfel în primele şase luni din an 42% din totalul cifrei de afaceri de pe toate pieţele pe care grupul activează.

Recent, Stada a achiziţionat mai multe branduri de picături de ochi din portofoliul francezilor de la Sanofi, din portofoliul de consumer healthcare.

Al doilea segment ca pondere în businessul global al Stada este cel de medicamente generice, care a adus 756 mil. euro în primele şase luni din an, adică 37% din totalul businessului.

Iar medicamentele biosimilare, al treilea segment al Stada, au ocupat restul de vânzări ale grupului, circa 432 mil. euro în S1/2023, ceea ce înseamnă 21% din vânzările totale.

„Scopul, valorile şi strategia Stada reprezintă baza pentru creşterea noastră de două cifre în vânzări şi profit. Prin acest input, suntem pe drumul cel bun pentru a depăşi vânzări de 4 miliarde euro şi EBITDA de 1 miliard euro în acest an”, a precizat Peter Goldschmidt - CEO-ul Grupului Stada.

Grupul Stada este unul dintre cele mai mari companii farma­ceu­tice din Germania şi a intrat pe piaţa ro­mâ­nească printr-o sub­si­diară în anul 1992. Com­pania a mizat pu­ter­nic pe dezvol­tarea por­to­foliului de su­pli­mente alimentare, achi­ziţio­nând pro­ducă­to­rul ceh Walmark în 2019 într-o tran­zacţie interna­ţio­nală. În ianuarie 2022 a fost anunţată o investiţie de 50 milioane de euro într-o fabrică de medicamente în România, în oraşul Turda, judeţul Cluj.

Este prima investiţie străină în piaţa farmaceutică din ultimii zeci de ani, iar în total sunt estimate să se creeze 375 de noi locuri de muncă. Fabrica va fi construită în parcul industrial Arieş din Turda până în toamna lui 2024.

 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO