Companii

Guzu si Oresa investesc 8 mil. euro in adezivi

25.10.2007, 18:30 17

Daniel Guzu, fondatorul afacerii cu lacuri si vopsele Fabryo Corportion, fosta Guzu Chim, a vandut 49% din actiunile producatorului de materiale de constructii Bau Profil, catre fondul de investitii suedez Oresa Ventures, tranzactie estimata la circa 3-4 mil. euro.
Oresa Ventures si Guzu vor investi anul acesta circa 8 milioane de euro in dezvoltarea unei afaceri cu adezivi si profile metalice pentru gips carton, dupa ce s-au asociat anul trecut in afacerea cu lacuri si vopsele Fabryo Corporation, scrie lunarul Business Construct, care apare astazi impreuna cu ZF.
"Am vandut jumatate din actiunile companiei Bau Profil, o afacere infiintata de mine in 2003, catre fondul de investitii Oresa Ventures pentru cateva milioane de euro. Impreuna vom investi in dezvoltarea unei fabrici de adezivi pentru constructii, o piata aflata in continua dezvoltare", a declarat fondatorul Fabryo.
Guzu nu se afla la primul parteneriat cu Oresa Ventures, fondul de investitii suedez achizitionand in 2006 pachetul de 49% din actiunile companiei Fabryo Corporation, pentru circa 9 mil. euro. Astfel, Guzu a dezvoltat pana in prezent doua afaceri cu materiale de constructii - Fabryo Corporation, producator de lacuri si vopsele si Bau Profil, producator de profile metalice si accesorii pentru gips carton.
"Am luat decizia de a investi intr-un nou business din domeniul constructiilor, datorita oportunitatilor de pe aceasta piata. Stiam ca Oresa era interesata sa preia un producator de adezivi de pe piata si m-am oferit eu sa realizam acest proiect impreuna", explica Guzu, care se afla in prezent in discutii cu furnizorii de aditivi, printre care se numara Akzo Nobel (Olanda) sau Clariant (Elvetia) pentru realizarea productiei de adezivi.
Guzu si Oresa Ventures nu s-au hotarat inca asupra unui brand pentru adezivi, insa vor incepe constructia fabricii anul acesta si o vor finaliza in primul semestru al anului viitor, in urma unei investitii de 4-5 mil. euro. Restul investitiilor, pana la 8 mil. euro, vor fi realizate in dezvoltarea productiei de profile metalice si accesorii pentru gips carton, un business aflat in continua crestere.
"Noua fabrica va fi construita pe platforma din Popesti-Leordeni si se va intinde pe o suprafata de 1,5 hectare. Vom produce mortare, adezivi pentru gresie si faianta si pentru sisteme termoizolante, sape, gleturi si produse speciale", spune Guzu.
Piata de adezivi, cu un ritm de crestere anual de 20-30%, a ajuns anul trecut la circa 150 de milioane de euro, potrivit jucatorilor de pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO