Companii

Hibridizarea sau mixul de surse, noua tendinţă în producţia de energie: ideea este să transformi în bani tot ce produci din regenerabile. În primul val erau subvenţiile, acum proiectele trebuie să meargă pe preţul pieţei

Hibridizarea sau mixul de surse, noua tendinţă în...

Autor: Roxana Petrescu

04.08.2023, 10:00 1319

♦ După ani de zile în care România şi-a pus sistemul de producţie a energiei să funcţioneze pe resurse separate (hidro, cărbuni sau nuclear), în timp ce toate celelalte state şi-au protejat mixul, ascensiunea energiei verzi face ca modelul de multiresursă în producţia de energie să revină la modă. De ce?

De puţin timp, pe site-ul Transelectrica, ope­ratorul siste­mului naţional de transport al energiei, a apă­rut o nouă „specie“ de proiecte în listele de avizare, cele de surse mixte.

Astfel, luna trecută, compa­nia Smart Electric Design a primit contractul de racordare la reţea, o etapă semnificativă în realizarea unei investiţii în energie, pentru un proiect în Satu Mare care conţine 165 MW într-o centrală pe gaze, 102 MW într-un proiect solar, alţi 21 MW fiind într-o unitate de stocare. Data pentru punerea în funcţiune a acestui prim proiect mixt care apare în „evidenţele“ Transelec­trica este finalul anului 2026. Interesant este că în etapa obţinerii avizului de racordare proiectul este numai pe gaze şi avea o putere de 471 MW.

Mai departe, în spatele companiei de proiect Smart Electric Design, printre acţionari se numără Doru Voicu, fost secretar de stat în Ministerul Economiei în perioada manda­tului lui Adriean Videanu. Doru Voicu a fost şi director de dezvoltare al CEZ România.

Alături de Voicu sunt şi alţi oameni cu experienţă în domeniul energetic implicaţi în proiecte de producere a energiei conectate cu fosta Termocentrală Borzeşti. Unitatea a fost una dintre cele mai mari uzine de producere a curentului electric din România şi prima mare centrală de termoficare din ţară, ce putea alimenta consumatorii cu abur şi energie electrică, fiind situată în cartierul Borzeşti al municipiului Oneşti. Reintroducerea ei în circuitul energetic de către noii acţionari vizează tot un mix de surse de producere a energiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO